Módny návrhár Martin Hrča: V škôlke ma bavili skôr bábiky ako autíčka

NETKY.SK • 13 Február 2015, 14:30 • 2 min
Módny návrhár Martin Hrča: V škôlke ma bavili skôr bábiky ako autíčka

BRATISLAVA - Módny návrhár Martin Hrča svoju kreatívnu povahu objavoval už od skorého veku.

slovakia

left justify in out

"V škôlke mi nútili autíčka, ja som si vyberal báby a strihal som mame záclony. Bol som tvorivý odmalička," povedal 28-ročný dizajnér v rozhovore pre agentúru SITA. Ako dieťa stále niečo vyrábal, strihal či lepil, na Vianoce zdobil medovníčky a po zvyšok času sa snažil vytrvalo "okrášľovať svet".

 

K móde sa po prvý raz dostal na strednej škole, kde pôvodne študoval odbor propagačné výtvarníctvo. Od začiatku ho však lákal svet farieb a látok z vedľajšej triedy, v ktorej sa zaúčali mladé módne návrhárky. Keď ho ale na hodiny iného odboru nechceli pustiť, rozhodol sa svoj talent podporiť ako samouk. "Tak som si začal doma skladať a šiť látky, zadrhávať mame stroj a ničiť všetky obliečky a všetko, čo sa dalo," spomína s úsmevom mladý návrhár. 

 

Jeho prvou veľkou módnou inšpiráciou bola haute couture kolekcia módnej ikony, britského dizajnéra Johna Galliana. "V tom období bol John Galliano na vrchole svojich tvorivých aktivít, takže som videl svoje prvé haute couture, nespal som dva dni a celé to bolo také - veľký stret. To bola jeho kolekcia, ktorá bola inšpirovaná čínskou tieňovou operou, boli tam obrovitánske inštalácie, stohy krčených látok a celej tej módnej bizarnosti. Tak som si povedal 'That's it. To je super'," vysvetlil. Keď sa nakoniec rozhodol predsa len prestúpiť na módny odbor, namiesto pomalých začiatkov sa hneď vrhol na svoju prvú kolekciu. "Samozrejme, bola veľmi pofidérne ušitá a teraz sa na ňu pozerám s veľkým úsmevom na tvári, ale asi to bolo potrebné, aby sa človek mohol pohnúť ďalej," povedal návrhár, ktorého kolekcie odvtedy žnú jeden úspech za druhým. Okrem rôznych ocenení zo súťaží pre mladé talenty v móde, ktoré zbieral ešte počas svojho štúdia na VŠVU, získal v roku 2014 prestížne ocenenie Najlepší dizajnér na podujatí Fashion LIVE!. 

 

Okrem Galliana rodáka z Liptova v móde fascinovala i tvorba Alexandra McQueena či Viktora & Rolfa. "Samozrejme, ešte za čias žijúceho McQueena to bolo fantastické. Bola to iná doba - vtedy sa ešte dali robiť také veľké veci, dnes už na to nikto nemá odvahu, respektíve financie, manažment a vlastne všetko," povedal Hrča, ktorý opísal, ako sa svet vysokej módy počas uplynulého desaťročia výrazne menil. "Teraz je tá doba veľmi zložitá. Dizajnéri robia vlastne už pre iné značky a musia podľahnúť menu toho módneho domu, pre ktorý robia. Dizajnér je už dnes v podstate niekoho zamestnancom, už nie je samostatný činiteľ," dodal. 

 

Martin Hrča nedávno predviedol svoju najnovšiu kolekciu Skrz v dizajnérskom showroome Kapsula na bratislavskom Šafárikovom námestí. Jeho tvorbu si môžu záujemcovia a záujemkyne pozrieť od 27. februára do 6. marca aj na výstave slovenskej módy v bratislavskom Auparku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies