Obama poslal Kongresu žiadosť o schválenie použitia vojenskej sily proti IS

NETKY.SK • 11 Február 2015, 18:00 • 2 min
Obama poslal Kongresu žiadosť o schválenie použitia vojenskej sily proti IS

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama dnes požiadal Kongres, aby oficiálne schválil použitie vojenskej sily proti organizácii Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Obama to obhajoval argumentom, že militanti budú predstavovať hrozbu pre vlasť - Spojené štáty, ak budú ďalej dobýjať územia bez obmedzenia a odporu. Obama vyzval zákonodarcov, aby "ukázali svetu, že sme jednotní v našom odhodlaní brániť sa proti tejto hrozbe".
     

Prezident vyhral voľby vďaka sľubu, že ukončí vojny Spojených štátov, ale dnes poslal Kongresu navrhovanú spoločnú rezolúciu, ktorá oprávňuje nasadenie vojenskej sily proti náhlemu vzostupu militantov Islamského štátu. Táto organizácia uplatňuje násilnú vládu nad dobytými územiami v Iraku a Sýrii a brutálne zabíja amerických aj ďalších spojeneckých rukojemníkov, čo dokonca zverejňuje na propagandistických videách, ako napísala tlačová agentúra AP.
     

Obama poslal Kongresu trojstranový náčrt rezolúcie so sprievodným listom, ktorý má päť odsekov. V liste, ktorý sa dostal do rúk agentúre AP, Obama uviedol, že "Islamský štát predstavuje hrozbu pre ľud a stabilitu Iraku, Sýrie aj širšieho Blízkeho východu, ale tiež pre národnú bezpečnosť Spojených štátov".
     

"IS ohrozuje americký personál a zariadenia umiestnené v regióne a je zodpovedný za smrť amerických občanov Jamesa Foleyho, Stevena Sotloffa, Abdul-Rahmana Petra Kassiga a Kayly Muellerovej," napísal Obama v liste, pričom vymenoval amerických rukojemníkov, ktorí zahynuli v zajatí Islamského štátu. "Ak necháme ISIL (IS) neobmedzene konať, bude predstavovať hrozbu aj pre krajiny mimo Blízkeho východu, vrátane samotných Spojených štátov," dodal šéf Bieleho domu.
     

Obama plánuje dnes popoludní vystúpiť v Bielom dome s príhovorom.
     

Vo svojom náčrte navrhuje obmedziť povolenie pre nasadenie vojenskej sily na tri roky. Navrhuje tiež, aby neexistovali žiadne geografické obmedzenia, kam až môžu americké sily prenasledovať unikajúcich militantov. Povolenie zahŕňa Islamský štát a "prepojené osoby alebo sily". 
     

Obamov návrh zakazuje "trvalé útočné bojové operácie", čo je nový termín v povoleniach pre nasadenie americkej vojenskej sily.
     

Prezident uviedol, že jeho návrh nepovoľuje dlhodobé, rozsiahle pozemné bojové operácie, ako boli tie minulé v Iraku či Afganistane. Obama tvrdí, že takéto boje by mali byť úlohou miestnych síl, a nie americkej armády.
     

Líder dodal, že podľa jeho návrhu oprávnenia by sa pozemné bojové operácie vykonávali pružnejšie napríklad v situáciách, ako sú záchranné operácie alebo akcie špeciálnych síl proti vedeniu IS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies