USA zatvárajú svoje veľvyslanectvo

NETKY.SK • 11 Február 2015, 07:01 • 2 min
USA zatvárajú svoje veľvyslanectvo

SANÁ - Spojené štáty zatvoria svoje veľvyslanectvo v Jemene z dôvodu nestálej bezpečnostnej situácie.

slovakia

left justify in out

Agentúre Reuters to povedali diplomatické zdroje a zamestnanci ambasády, oficiálne miesta však zatiaľ túto informáciu nepotvrdili. "Podnikneme všetky kroky na ochranu bezpečnosti našich ľudí," povedala hovorkyňa ministerstva zahraničia Jen Psakiová. Jemen bol doteraz dôležitým spojencom USA v boji proti terorizmu na Blízkom východe. Spojené štáty zasahovali aj proti teroristickým skupinám v Jemene, po prevzatí moci povstalcami však už Washington nemôže účinne bojovať proti tamojším teroristom vrátane al-Kájdy na Arabskom polostrove, ktorá patrí k najaktívnejším extrémistickým skupinám.


Šiitskí povstalci okupujúci jemenské hlavné mesto Saná pred viac ako týždňom prevzali moc v krajine. Povstalci známi pod menom Hautíovci rozpustili parlament a plánujú vytzvoriť dočasnú vládu. Rada pre spoluprácu arabských krajín Perzského zálivu (GCC) označila prevzatie moci v krajine šiitskými povstalcami za "puč", ktorý povaýuje za "hrozbu pre bezpečnosť a stabilitu regiónu a záujmy jej obyvateľov". Kríza vyvolala masové protesty a obavy z opätovného rozštiepenia Jemenu. Ten je známy ako najchudobnejšia spomedzi arabských krajín a pôsobisko jednej z najnebezpečnejších odnoží extrémistickej siete al-Kájda. Odstúpený prezident Abd Rabbu Mansúr Hádí bol úzkym spojencom USA v boji proti terorizmu, zatiaľ čo Hautíovcov podľa rozšíreného názoru podporuje šiitský režim v Iráne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies