Jordánske stíhačky tretí deň po sebe bombardoval ciele Islamského štátu

NETKY.SK • 7 Február 2015, 16:44 • 2 min
Jordánske stíhačky tretí deň po sebe bombardoval ciele Islamského štátu

AMMÁN - Jordánske letectvo dnes tretí deň po sebe útočilo na ciele extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), ktorej príslušníci upálili zajatého jordánskeho pilota.

slovakia

left justify in out

"Bojovníci vzdušných síl dnes vzlietli, aby bombardovali základne... teroristického gangu," informovala štátna televízia, pričom označila militantov hanlivým arabským pomenovaním. Niektoré z cieľov sa podľa nej nachádzali v sýrskom meste Rakka, ale ďalšie podrobnosti neuviedla.
      

Jordánsko začalo vo štvrtok v reakcii na zabitie svojho zajatého pilota odvetnú akciu, ktorú označilo za "zemetrasenie", informovala tlačová agentúra Reuters.
      

Jordánsky minister vnútra Husajn Madžali varoval, že Jordánsko bude prenasledovať militantov z IS "nech sú kdekoľvek" a má v úmysle ich "celkom vyhladiť". Citovala ho dnes jordánska tlač. Išlo o najnovšie zo série varovaní, že odveta za upálenie jordánskeho pilota zaživa v klietke bude krutá. Jordánske kráľovstvo sa v septembri pripojilo k Američanmi vedenej vojenskej koalícii, ktorá útočí zo vzduchu na ciele IS, ale po zabití svojho pilota vyhlásilo, že svoje letecké útoky zintenzívni.
      

Najnovšie útoky sú podľa ministra vnútra "začiatkom pokračujúceho procesu eliminovať ich a úplne ich vyhladiť," povedal o militantoch, ktorí kontrolujú asi tretinu územia susediacej Sýrie a Iraku.
      

Vystupňovanie konfrontácie vyvolalo obavy, že by IS mohla zaútočiť v Jordánsku.
      

Minister dodal, že bezpečnostné služby majú situáciu pod kontrolou a sú pripravené na "kohokoľvek, kto by chcel narušiť bezpečnosť v Jordánsku". Súčasne vyzval Jordáncov, aby hlásili akékoľvek podozrivé správanie sa, predovšetkým na miestach, kde sa stretávajú cudzinci.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies