Slovák obvinený z terorizmu pobudne za mrežami v Belgicku ďalší mesiac

NETKY.SK • 7 Február 2015, 08:33 • 2 min
Slovák obvinený z terorizmu pobudne za mrežami v Belgicku ďalší mesiac

BRUSEL/BRATISLAVA - Občan Slovenskej republiky, ktorého v pondelok (2.2.) zaistili pred budovou Európskeho parlamentu (EP), zostane vo vyšetrovacej väzbe minimálne mesiac. Rozhodol o tom dnes - po uplynutí päťdňovej zadržiavacej lehoty - špeciálny súdny senát v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Zadržaný muž bol identifikovaný ako Richard W. z Hornej Vsi v okrese Žiar nad Hronom. V súvislosti s pondelkovým incidentom pred budovou EP voči nemu vzniesli obvinenia z nelegálneho držania strelnej zbrane a prípravy teroristického činu.  
      

V pondelok v ranných hodinách 32-ročného Slováka zadržali v blízkosti europarlamentu, keď oblečený vo vojenských maskáčoch tvrdil, že sa chce stretnúť s predsedom Európskeho parlamentu. Polícia neskôr v jeho aute zaparkovanom v blízkosti budov EP našla nabitú zbraň a motorovú pílu, čo viedlo k dočasnej evakuácii niektorých budov tejto európskej inštitúcie.
      

Vyšetrovatelia, s ktorými zadržaný odmietol komunikovať, ho podozrievajú z prípravy teroristického útoku. Neverejné súdne pojednávanie s Richardom W. sa uskutočnilo dnes v budove bruselského justičného paláca.
      

Súdny senát rozhodol, že občan SR sa opätovne vráti do jednej z väzníc na predmestí Bruselu, zatiaľ čo vyšetrovanie bude pokračovať. Po mesiaci ho môžu prepustiť na slobodu alebo mu môžu väzbu opäť predĺžiť o ďalších 30 dní a potom znova, až kým vyšetrovatelia nezískajú dostatok dôkazov pre štandardný súdny proces.
      

"Špeciálny senát potvrdil predĺženie dočasnej vyšetrovacej väzby. Ide o jeden mesiac. Po tejto dobe sa senát opätovne zíde a prehodnotí jeho situáciu," uviedla hovorkyňa bruselskej prokuratúry Rym Kechicheová.
      

Úrady môžu v prípadoch spojených s teroristickou hrozbou predĺžiť dočasnú väzbu, ak hrozí, že podozrivé osoby porušia jednu z troch podmienok, a to opustenie územia Belgicka, ovplyvňovanie potenciálnych svedkov či komplicov a marenie dôkazov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies