Nová grécka vláda premiéra Tsiprasa sa zišla na prvom zasadnutí

NETKY.SK • 28 Január 2015, 11:26 • 2 min
Nová grécka vláda premiéra Tsiprasa sa zišla na prvom zasadnutí

ATÉNY - Nová grécka vláda pod vedením premiéra Alexisa Tsiprasa, lídra ľavicovej koalície Syriza, sa dnes zišla na svojom prvom zasadnutí. Stalo sa tak len tri dni po tom, ako Syriza zvíťazila v predčasných parlamentných voľbách.

slovakia

left justify in out

Premiér dnes členom svojho kabinetu povedal, že Grécko sa nemusí obávať platobnej neschopnosti kvôli svojim nesplateným dlhom. Súčasne zopakoval, že má v úmysle rokovať s veriteľmi o odpísaní veľkej časti gréckeho dlhu, informovala televízia BBC.  

 

"Nepustíme sa do obojstranne zničujúceho stretu (s veriteľmi), ale nebudeme pokračovať v politike podriadenosti," povedal Tsipras na zasadnutí vlády, ktoré vysielala grécka televízia. Podľa vlastných slov chce v tejto otázke dosiahnuť "uskutočniteľné, spravodlivé a obojstranne prospešné riešenie". 

 

Za svoje priority Tsipras okrem toho označil pomoc obyvateľom Grécka, ktorí sa ocitli v núdzi kvôli humanitárnej kríze, boj proti korupcii a predloženie "realistických návrhov" na ekonomické oživenie krajiny. 

 

Vytvorenie novej gréckej vlády prebehlo bleskovým tempom. Už v pondelok, deň po voľbách z 25. januára, sa  Koalícia radikálnej ľavice (Syriza) dohodla na koalícii s konzervatívnou pravicovo-populistickou stranou Nezávislí Gréci a v ten istý deň Tsipras zložil premiérsku prísahu. Hneď v utorok predstavil zloženie svojho kabinetu. 

 

Predstavitelia Európskej únie ihneď po voľbách Atény varovali, že aj nová vláda bude musieť plniť podmienky, na ktorých sa Gréci v minulosti dohodli s medzinárodnými veriteľmi.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies