Sulík: Slovensko Grécku draho zaplatí

NETKY.SK • 26 Január 2015, 14:49 • 2 min
Sulík: Slovensko Grécku draho zaplatí

BRATISLAVA - Strana Sloboda a Solidarita (SaS) gratuluje k víťazstvu v gréckych parlamentných voľbách Aléxisovi Tsíprasovi. Predseda SaS Richard Sulík však vyjadril obavu, že Tsípras Grékom sľúbil nesplniteľné.

slovakia

left justify in out

„Želám mu šťastnú ruku pri ďalších rozhodovaniach, ale pri ´chuťovkách´ ako napríklad minimálna mzda 750 eur, príplatok k dôchodkom nižším ako 700 eur a pri rôznych populistických sľuboch nebude mať veľa možností. Svoje víťazstvo postavil na sľuboch, ktoré nie sú zlučiteľné s vyrovnaným rozpočtom. Ako svojho koaličného partnera si vybral ďalšiu stranu, ktorá tiež odmieta politiku šetrenia, a je úplne jasné, prečo,“ vysvetlil Sulík.

 

Líder liberálov zároveň upozorňuje na nevyrovnanosť ekonomík krajín eurozóny. „To isté euro používajú vysoko produktívne krajiny ako Nemecko či Holandsko, a zároveň zadlžené Grécko. Po víťazstve Tsíprasa, ktorý nahlas hovorí, že Grécko dlh nesplatí, je odpustenie dlhu oveľa pravdepodobnejšie. Platiť bude aj Slovensko, a draho,“ konštatoval Sulík. 

 

Slovenská republika sa ako jediná nezúčastnila na prvej pôžičke Grécku. „Bolo to ušetrených 800 miliónov eur len vďaka strane Sloboda a Solidarita. V tomto trende sme chceli zotrvať, bohužiaľ, naši koaliční partneri uprednostnili nasledovanie bruselského diktátu a súhlasili s neodvolateľnými a bezpodmienečnými zárukami Grécku v podobe druhého záchranného balíka,“ uzavrel predseda liberálov. 

 

Víťaz nedeľňajších predčasných parlamentných volieb v Grécku, opozičná SYRIZA na čele s Aléxisom Tsíprasom, chce predstaviť zloženie novej vlády najneskôr v stredu. Informoval o tom v pondelok ráno jeden z lídrov ľavicovej strany, ktorého cituje agentúra Reuters. Podľa jeho slov Tsípras ešte v pondelok zloží prísahu a následne sa stretne s lídrami dvoch menších strán, ktoré sa dostali do parlamentu. Konkrétne ide o lídra strany Nezávislí Gréci Pánosa Kamménosa, no hovoriť by chcel aj s vedením hnutia To Potami a komunistami. SYRIZA totiž podľa neoficiálnych výsledkov nezíska väčšinu v 300-člennom parlamente a bude potrebovať koaličného partnera.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies