Ginolu o šancu stať sa šéfom FIFA možno pripraví jeho sponzor

NETKY.SK • 25 Január 2015, 15:22 • 2 min
Ginolu o šancu stať sa šéfom FIFA možno pripraví jeho sponzor

LONDÝN - Prípadná kandidatúra bývalého francúzskeho reprezentanta Davida Ginolu na pozíciu prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) dostala vážnu trhlinu.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je skutočnosť, že ho finančne podporuje írska stávková spoločnosť Paddy Power, údajne ide o sumu až 250-tisíc libier (približne 334-tisíc eur). Podľa etického kódexu FIFA nemôže byť kandidát priamo ani nepriamo spájaný so stávkovaním a hazardom. Podľa Ginolovho podporovateľa však nejde o konflikt s kódexom.

 

Štyridsaťsedemročný bývalý hráč parížskeho Saint-Germain a anglických klubov Newcastle United, Tottenham Hotspur, Aston Villa a Everton sľubuje predovšetkým transparentnosť, čo je podľa kritikov najväčšia slabina FIFA. Ginola sa nebojí priznať, že o práci a fungovaní inštitúcie nemá presnú predstavu. Nedokázal vymenovať ani jedného člena súčasného výkonného výboru FIFA. Zatiaľ mu chýba aj podpora aspoň piatich členských krajín, čo je základná podmienka účasti na májových voľbách. Splniť ju musí do 29. januára. Navyše by mal dokázať, že uplynulých najmenej päť rokov pôsobil aktívne vo futbalovej sfére. Ginola bol ambasádorom neúspešnej kandidatúry Anglicka na majstrovstvá sveta 2018, odvtedy pôsobil ako futbalový odborník pre médiá. 

 

Záujem o post lídra svetového futbalu už skôr prejavili viceprezident FIFA, jordánsky princ Ali Bin Al-Husejn, bývalý riaditeľ FIFA pre medzinárodné vzťahy Jérome Champagne a tiež niekdajší prezident čilskej asociácie Harold Mayne-Nicholls. Ani jeden z nich ešte nedeklaroval podporu piatich členských krajín. Kandidovať chce aj súčasný prezident Sepp Blatter. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies