Viskupič sa opäť pokúsi dať europoslancom šancu vystupovať v pléne

NETKY.SK • 24 Január 2015, 15:31 • 2 min
Viskupič sa opäť pokúsi dať europoslancom šancu vystupovať v pléne

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady SR za OĽaNO Jozef Viskupič sa opäť pokúsi dosiahnuť, aby slovenskí europoslanci mohli vystupovať v pléne slovenského parlamentu.

slovakia

left justify in out

Takúto úpravu rokovacieho poriadku navrhol na nadchádzajúcu schôdzu Národnej rady (NR) SR.
      

Chce zmeniť zákon tak, aby europoslancom umožnil najmenej raz za kalendárny rok predniesť v pléne NR SR správu o svojej činnosti. Podľa neho by to pomohlo zvýšiť účasť ľudí na voľbách do europarlamentu. Takýto návrh sa pokúšal presadiť Viskupič ešte vlani v lete. Vtedy povedal, že ak by jeho novela neprešla, vtedajší šéf parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) sľúbil, že europoslanci budú môcť svoju prácu prezentovať aj bez zmeny zákona.
      

Novela Rokovacieho poriadku NR SR vlani neprešla, noví europoslanci prejavili záujem o vystupovanie v pléne slovenského parlamentu. O priestor požiadali Pašku listom. Nazdávajú sa, že prezentácia v národnom parlamente by mohla priblížiť ich bruselskú prácu ľuďom. V liste žiadali vystúpenia dvakrát ročne.
      

Paška vtedy na žiadosť reagoval tým, že majú dostatočný priestor najmä na pôde Výboru NR SR pre európske záležitosti. Podľa neho rokovací poriadok umožňuje, aby slovenskí europoslanci vystúpili, ak vznikne aktuálna potreba prediskutovať otázky EÚ. Viacerých europoslancov jeho reakcia sklamala, niektorí Pašku upodozrievali z toho, že nemá záujem zvýšiť rekordne nízku účasť Slovákov na eurovoľbách.
      

Ani šéf KDH Ján Figeľ vlani nepovažoval za dobré a efektívne riešenie z hľadiska politického vzťahu, aby europoslanci opakovane pravidelne cez rok vystupovali v pléne NR SR. Majú podľa neho pracovať v Európskom parlamente. Za správne považuje, aby slovenský parlament prerokoval legislatívny a pracovný program Európskej komisie, ktorý prichádza vždy na jeseň a obsahuje zámery na nasledujúci rok.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies