Nemecké úrady budú môcť islamistom vziať pasy aj občianske preukazy

NETKY.SK • 14 Január 2015, 13:46 • 2 min
Nemecké úrady budú môcť islamistom vziať pasy aj občianske preukazy

BERLÍN – Nemecká vláda schválila v stredu návrh zákona, ktorým chce zabrániť Nemcom, aby odchádzali z krajiny a bojovali po boku islamistov na Blízkom východe.

slovakia

left justify in out

Televízna stanica ARD informovala, že podľa novej, prísnejšej legislatívy budú môcť úrady až na tri roky odobrať pasy a preukazy totožnosti podozrivým islamským radikálom, čím im znemožnia odchod do zahraničia. Nahradia ich novými preukazmi, s ktorými však nebudú môcť opustiť Nemecko. Návrh zákona musí schváliť spolkový parlament.

 

Podľa doterajších zákonov mohli úrady podozrivým islamistom a osobám napojeným na terorizmus odoberať pasy, nie však občianske preukazy. Mnohí z nich však využívali skutočnosť, že do Turecka môžu Nemci cestovať len s preukazom totožnosti. Odtiaľ následne odcestovali do Sýrie alebo Iraku, kde sa pripojili k povstalcom Islamského štátu. Odhaduje sa, že do bojov na Blízkom východe sa zapojilo asi 550 Nemcov, pričom 180 z nich sa už vrátilo do vlasti. „V mnohých prípadoch sú tieto osoby zradikalizované a majú bojové skúsenosti,“ povedal pre ARD šéf vnútornej bezpečnostnej služby Verfassungsschutz Hans-Georg Maaßen. Tieto osoby podľa neho predstavujú značné riziko pre bezpečnosť krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies