Hollande: Traja policajti zomreli, aby sme my mohli žiť v slobode

NETKY.SK • 13 Január 2015, 17:12 • 2 min
Hollande: Traja policajti zomreli, aby sme my mohli žiť v slobode

PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande vzdal dnes poctu trom policajtom, zabitým pri výkone služby minulý týždeň počas trojdňového vyčíňania militantných islamistov, ktoré sa začalo útokom na francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo.

slovakia

left justify in out

Hollande udelil policajtom posmrtne najvyššie štátne francúzske vyznamenanie Rad čestnej légie. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.
     

Prezident a ďalší najvyšší predstavitelia Francúzskej republiky si na nádvorí sídla parížskej polície uctili pamiatku policajtov Ahmeda Merabeta, Francka Brinsolara a Clarissy Jean-Philippovej.
     

Ahmed Merabet (40) - francúzsky moslim, ktorý po smrti inšpiroval užívateľov sociálnej siete Twitter k hashtagu #jesuisahmed (Ja som Ahmed) - bol zastrelený na ulici pri obrane redakcie týždenníka jedným z útočníkov.

     

Franck Brinsolaro (49) bol poverený ochranou šéfredaktora magazínu Stéphana Charbonniera.

     

Clarissu Jean-Philippovú (26) zastrelili nasledujúci deň pri útoku, ktorý súvisel s atentátom na redakciu.
     

"Traja policajti predstavovali rôznorodosť Francúzska," povedal prezident počas smútočného obradu. "Mali spoločný ideál: slúžiť republike. Zomreli, aby sme my mohli žiť v slobode," dodal Hollande.
     

Policajné obete islamistických útokov si uctili v čase, keď sa objavila titulka nového vydania časopisu Charlie Hebdo, ktorý má vyjsť v stredu v 16 jazykoch v náklade tri milióny výtlačkov, teda v oveľa väčšom, než bol jeho bežný náklad 60.000 kusov. Na titulnej stránke je opäť karikatúra muža v turbane, proroka Mohameda, ktorý plače a drží dnes už povestný nápis "Je suis Charlie" (Ja som Charlie). Nad tým je titulok "Tout est pardonné" (Všetko je odpustené).
     

Francúzske heslo "Je suis Charlie" sa stalo vyjadrením solidarity po tom, čo dvaja maskovaní strelci zabili v stredu 7. januára 12 ľudí v redakcii týždenníka Charlie Hebdo. Kričali pri tom "Alah je veľký" a "Pomstili sme proroka".
     

Útočníkov, bratov Chérifa a Saida Kouachiovcov (32 a 34), polícia vypátrala a zabila v piatok 9. januára v areáli tlačiarenskej firmy severne od Paríža.
     

Polícia podnikla v piatok zásah aj proti tretiemu militantnému islamistovi, 32-ročnému Amédymu Coulibalymu, ktorý zastrelil štyroch francúzskych Židov v supermarkete s kóšer potravinami a zadržiaval tam rukojemníkov. Bol v kontakte s bratmi Kouachiovcami. Polícia zneškodnila aj jeho.
     

Práve v čase parížskej pocty zabitým policajtom sa konali aj pohreby štyroch židovských obetí, prevezených do Jeruzalema. Francúzsky prezident Hollande im takisto posmrtne udelil najvyššie štátne vyznamenanie Rad čestnej légie, ktoré pozostalým odovzdala francúzska ministerka životného prostredia Ségolene Royalová. Na pohrebe v Jeruzaleme zastupovala francúzsku vládu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies