BRATISLAVA - Celiakia je ochorenie, ktorého súčasťou je trvalá neznášanlivosť lepku (gluténu) prítomného v obilninách. Lepok v potrave poškodzuje sliznicu tenkého čreva, čo spôsobuje poruchu trávenia živín z potravy a neschopnosť využiť ich pre organizmus.
Pri bezlepkovej diéte je nevyhnutné úplné vylúčenie potravín obsahujúcich lepok (glutén) z potravy. Lepok je súčasťou všetkých bežne užívaných obilovín a je preto nevyhnutné tieto potraviny úplne vyradiť zo svojho jedálneho lístka. Glutén je veľmi často aj prímesou v potravinách, v ktorých by ste to neočakávali. V súčasnosti však už výrobcovia sú povinní uvádzať prímesy alergických látok na obaloch svojich výrobkov. Iba výrobky označené preškrtnutým kláskom sú vhodné pri bezlepkovej diéte.
Hlavným zdrojom lepku sú všetky základné obilniny ako pšenica, raž, jačmeň, ovos a výrobky z nich: múka, krupica, ovsené vločky, pudingový prášok, biela káva, melta, rôzne mäsové výrobky ako napr. párky, salámy, šunky, morcadella, paštéty a pod.
Glutén obsahujú samozrejme aj takmer všetky snackové výrobky ako sú krekry, tyčinky, sladkosti a pod. Tieto tovary existujú samozrejme aj v bezlepkovej forme.
Povolené potraviny pri celiakii sú všetky druhy zemiakov, ryže, kukurice, sóje, prosa, strukovín, vajec, mäsa, rýb, mlieka, zelenina, ovocie, bylinkové čaje, minerálky.
Pečivo a chlieb musí byť z kukuričnej, ryžovej, sójovej alebo prosovej múky.
Strava celiatika je vo svojej podstate zdravšia, ako „bežná“ strava. Faktom ale je, že je ako časovo, tak finančné náročnejšia.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies