Washington vyzval na prepustenie ukrajinskej pilotky

NETKY.SK • 10 Január 2015, 14:26 • 2 min
Washington vyzval na prepustenie ukrajinskej pilotky

WASHINGTON - Spojené štáty v piatok vyzvali Rusko na okamžité prepustenie ukrajinskej pilotky Nadeždy Savčenkovej, ktorú po júnovom zadržaní proruskými povstalcami na východe Ukrajiny odviezli do Ruska, kde ju držia na psychiatrickej klinike.

slovakia

left justify in out

Americké ministerstvo zahraničných vecí v tejto veci odsúdilo správy o jej aktuálnom umiestnení na samotke. Rezort diplomacie USA vo svojom stanovisku pritom poukázal na takmer mesiac trvajúcu hladovku a jej ďalšie zdravotné problémy. Podľa Američanov pilotka takto protestuje proti podmienkam zadržiavania.

 

Tridsiatnička Savčenková je dôstojníčkou ukrajinského letectva a zúčastnila sa aj na misii v Iraku. Podľa Kyjeva ju v lete 2014 donútili prekročiť hranicu do Ruska. Moskva ale tvrdí, že hranicu prešla dobrovoľne, bez dokumentov a v prestrojení za utečenkyňu. Odhalili ju pri kontrole dokladov. O vyšetrení Savčenkovej na psychiatrii rozhodol súd.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies