Lajčák: Ak Rusko zmení politiku, bude priestor na zmiernenie sankcií

NETKY.SK • 10 Január 2015, 13:52 • 2 min
Lajčák: Ak Rusko zmení politiku, bude priestor na zmiernenie sankcií

BRATISLAVA - Niet pochýb, že Rusko anexiou Krymu porušilo medzinárodné právo, čo nemohlo neotriasť jeho dôveryhodnosťou.

slovakia

left justify in out

V dnešnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy to povedal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD).
      

Následné sankcie, ktoré voči Rusku uplatnil Západ aj s podporou SR, podľa Lajčáka nie sú zmyslom politiky, ale nástrojom. "Vidíme zmenu politiky Ruska? Zatiaľ nie. Ak ju uvidíme, mali by sme sankcie zmierniť," odporučil.
      

Podľa Lajčáka vníma Európa Rusko ako agresora, Rusko takto zase vníma nás. "Sankcie sú zlyhaním komunikácie a diplomacie. Museli sme ich však prijať s cieľom zmeniť postoje Ruska a obnoviť mier a územnú celistvosť Ukrajiny, lebo sme vyčerpali prostriedky, ktoré sankciám predchádzajú," vysvetlil minister s tým, že on sám sa Putinovho Ruska nebojí.
      

Predseda Zahraničného výboru NR SR František Šebej (Most-Híd) upozornil, že je potrebné sa báť o osud Ruska. "Nie je to celkom slobodná krajina. Ekonomická mizéria Ruska nie je primárne spôsobená sankciami, je to hlavne cenou ropy, únikom investícií a oligarchickými štruktúrami. Rusko vyciciava banda zlodejov," povedal.
      

Na margo ďalšieho osudu Ukrajiny a jej členstva v NATO Lajčák uviedol, že náš východný sused sa potrebuje reformovať. "Vstup Ukrajiny do NATO musí byť konsenzom. Teraz je to absolútne otvorená téma. Nikto nemôže povedať, že Ukrajina nesmie do NATO, ani povedať, že NATO čaká Ukrajinu s otvorenou náručou," konštatoval.
      

Šebej je presvedčený, že mier na Ukrajine zavládne, keď tzv. separatisti na východe jej územia stratia materiálne zázemie. "Teda ak ich Rusko prestane podporovať," uzavrel.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies