NFL: Play-off pritiahlo do Seattlu aj seizmológov

NETKY.SK • 9 Január 2015, 11:46 • 2 min
NFL: Play-off pritiahlo do Seattlu aj seizmológov

SEATTLE - Štadión klubu amerického futbalu Seattlu Seahawks známy búrlivou diváckou kulisou sa stane súčasťou vedeckého experimentu.

slovakia

left justify in out

Vedci z Washingtonskej univerzity nainštalovali na CenturyLink Field tri zariadenia, dve na tribúnach a jedno za ihriskom, ktoré budú merať otrasy spôsobené skákaním, dupaním a kričaním divákov v sobotňajšom zápase úvodného kola play-off NFL medzi Seahawks a Carolinou Panthers. Pozorovanie bude súčasťou vývoja systému včasného varovania.

 

Vedcov inšpirovalo dianie na štadióne v zápase play-off 2011, keď domáci running back Marshawn Lynch priviedol fanúšikov do varu behom na 67 yardov, pri ktorom ustál osem pokusov súperových obrancov o zloženie na zem. Jeho akcia dodnes patrí medzi najúchvatnejšie momenty v dejinách NFL. Prispela k tomu aj spontánna reakcia divákov, ktorí začali od nadšenia skákať na tribúnach, až vyvolali otrasy s magnitúdou 1 až 2. Jav dostal názov "Beast Quake" podľa Lynchovej prezývky a zaznamenala ho aj neďaleká seizmologická stanica. 

 

"Zaujíma nás, čo zistíme, keď umiestnime meracie zariadenia bližšie k epicentru, konkrétne priamo na štadión," uviedol John Vidale zo seizmologickej siete pre pacifickú oblasť a severozápad USA. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies