Egyptský najvyšší súd zrušil rozsudky nad trojicou novinárovi al-Džazíry

NETKY.SK • 1 Január 2015, 11:25 • 2 min
Egyptský najvyšší súd zrušil rozsudky nad trojicou novinárovi al-Džazíry

KÁHIRA - Egyptský najvyšší súd zrušil dnes väzenské tresty udelené trom novinárov katarskej televíznej stanice al-Džazíra. Súčasne nariadil opakovanie súdneho procesu s trojicou žurnalistov, uviedla agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Dnešný verdikt sa týka Austrálčana Petra Gresta, korešpondenta al-Džazíry so sídlom v Keni, a tiež šéfa káhirskej redakcie vysielania al-Džazíry v angličtine Mohameda Fahmyho, ktorý má dvojité kanadsko-egyptské občianstvo. 
     

Obaja si odpykávajú sedemročný väzenský trest za to, napomáhali "teroristickej organizácii" Moslimské bratstvo, a to prostredníctvom zverejňovania nepravdivých správ o Egypte, ako uvádzala obžaloba. 
     

Novinári naopak tvrdia, že len objektívne informovali o dianí v Egypte v období po uchopení moci armádou z júla 2013.
     

Tretí odsúdený novinár al-Džazíry, egyptský producent Bahir Muhammad, dostal navyše ďalšie tri roky väzenia pre obvinenia týkajúce sa vlastnenia zbrane. 
     

Žurnalisti, ktorí sú vo väzbe už vyše roka, zostanú za mrežami, až pokým nepredstúpia pred nový tribunál. Rozhodnutie o ich prípadnom prepustení bude až v kompetencii nového súdu.  
     

Pôvodné rozsudky nad pracovníkmi al-Džazíry vyvolali kritiku medzinárodných ľudskoprávnych a novinárskych organizácií a západných vlád. V poslednej dobe sa množia špekulácie o tom, že by nový egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí mohol udeliť trojici novinárov milosť alebo ich deportovať z krajiny. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies