Euro odolalo nervozite súvisiacej s gréckymi voľbami

NETKY.SK • 29 December 2014, 15:35 • 2 min
Euro odolalo nervozite súvisiacej s gréckymi voľbami

LONDÝN - Spoločná európska mena v pondelok odolala obnovenej nervozite na trhoch, ktorú vyvolal neúspešný pokus o voľbu nového prezidenta v Grécku.

slovakia

left justify in out

Znamená to totiž, že v krajine budú predčasné parlamentné voľby, ktorých výsledok by mohol narušiť realizáciu programu zahraničnej núdzovej pomoci. Euro zostalo v blízkosti 28-mesačného minima voči doláru, ale pod túto hranicu nekleslo. Podľa dílerov hodnotu eura udržalo aj to, že objem obchodov bol malý.

Spoločná európska mena oproti doláru mierne posilnila, a to o 0,2 % na 1,2200 USD/EUR. Gareth Berry z banky UBS však vyjadril presvedčenie, že návrat politickej neistoty v Grécku by mohol spôsobiť zrýchlenie poklesu eura. Dodal, že oslabenie eura pod hranicu 1,20 USD/EUR v období pred gréckymi voľbami je "jasnou možnosťou".

 

Poľský zlotý v pondelok oproti euru výrazne posilnil. Poľskí exportéri totiž nakupovali svoju národnú menu, aby si splnili koncoročné záväzky. Do 9:56 SEČ zlotý posilnil o 1,46 % na 4,314 PLN/EUR, pričom smerom nahor potiahol aj iné stredoeurópske meny. Maďarský forint si pripísal 0,63 % a stúpol na 315,140 HUF/EUR a česká koruna posilnila o 0,23 % na 27,730 CZK/EUR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies