Zomrel známy disident Gleb Jakunin

NETKY.SK • 26 December 2014, 13:20 • 2 min
Zomrel známy disident Gleb Jakunin

MOSKVA - Vo veku 80 rokov zomrel známy ruský ochranca ľudských práv a disident Gleb Jakunin, ktorý bol v časoch Sovietskeho zväzu bojovníkom za slobodu svedomia. Jakunin zomrel v Moskve po dlhej a ťažkej chorobe, informovali dnes ruské agentúry.

slovakia

left justify in out

Ako spresnila rozhlasová stanica Sloboda, Jakunin bol v roku 1962 vysvätený za pravoslávneho kňaza, ale už v roku 1966 mu bol - "až do uznania viny a pokánia" - odňatý štátny súhlas na službu v cirkvi.
      

Jakunin bol jedným z najstarších členov moskovskej tzv. helsinskej skupiny. Zapojil sa do činnosti disentu, za čo bol odsúdený na päť rokov väzenia v pracovnom tábore pre politických väzňov Perm-37, a vzápätí bol dva roky vo vyhnanstve v Jakutsku.
      

Začiatkom 90. rokov sa začal venovať politike aktívne: stal sa spolupredsedom hnutia Demokratické Rusko. V roku 1990 sa stal poslancom parlamentu Ruskej federácie, kde pôsobil ako podpredseda výboru pre slobodu svedomia.
      

V roku 1993 ruská pravoslávna cirkev zakázala duchovným účasť vo voľbách, ale Jakunin bol napriek tomu zvolený za poslanca Štátnej dumy, v dôsledku toho bol však pravoslávnou cirkvou zbavený kňazstva a v roku 1997 aj exkomunikovaný. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies