Južná Kórea: Za kyberútokom na jadrové elektrárne môže byť KĽDR

NETKY.SK • 23 December 2014, 06:40 • 2 min
Južná Kórea: Za kyberútokom na jadrové elektrárne môže byť KĽDR

SOUL - Južná Kórea nevylučuje, že do kybernetického útoku na spoločnosť prevádzkujúcu jej jadrové elektrárne bola zapojená Severná Kórea. O pomoc pri vyšetrovaní tohto prípadu požiadala aj Spojené štáty, oznámila v noci nadnes agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z prostredia prokuratúry v Soule.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), ktorá prevádzkuje 23 juhokórejských atómových reaktorov, v pondelok oznámila, že jej počítačové systémy sa stali terčom útokov hackerov, ale unikli len menej dôležité údaje a bezpečnosť nukleárnych zariadení nebola ohrozená.
      

Spomínaný zdroj uviedol, že tento útok nesie niektoré podobnosti s predchádzajúcimi kybernetickými útokmi, v ktorých mala prsty Severná Kórea. Zatiaľ však nie je možné s istotou potvrdiť ani vylúčiť zapojenie KĽDR do útoku na KHNP.
      

Soul požiadal USA o pomoc z dôvodu, že k útoku na KHNP sa prihlásil používateľ sociálnej siete Twitter, ktorej sídlo sa nachádza v Spojených štátoch, uviedol ďalej zdroj z prokuratúry. Tento používateľ, ktorý sa označil za šéfa protijadrovej skupiny so sídlom na Havaji, požadoval odstavenie troch starnúcich jadrových reaktorov do štvrtka a výkupné za uniknuté dáta. V opačnom prípade pohrozil zverejnením ďalších dokumentov o juhokórejských jadrových zariadeniach.
      

Udalosť znepokojila verejnosť v Južnej Kórei, ktorá je formálne stále vo vojnovom stave so svojím severným susedom. Došlo k nej v čase, keď Spojené štáty obvinili Pchjongjang z ničivého kybernetického útoku na filmové štúdiá Sony Pictures a avizovali, že naň budú reagovať.

 

Južná Kórea obvinila vlani KĽDR zo série kybernetických útokov na svoje banky a elektronické médiá.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies