Útok na školu v Pakistane odsúdil aj afganský Taliban

NETKY.SK • 17 December 2014, 09:28 • 2 min
Útok na školu v Pakistane odsúdil aj afganský Taliban

KÁBUL - Afganské fundamentalistické hnutie Taliban odsudzuje utorňajší útok spriaznenej skupiny na školu v pakistanskom Pešávare, kde podľa posledných údajov zahynulo najmenej 132 študentov a deväť pracovníkov.

slovakia

left justify in out

Podľa vyhlásenia hovorcu Zabíhulláha Mudžáhida je "úmyselné zabíjanie nevinných ľudí, detí a žien proti základom islamu a toto kritérium musí mať na pamäti každá islamská strana a vláda".

 

Pakistanské hnutie tálibov (Tehrík-i-Tálibán Pákistán), ktoré sa hlási k utorňajšej masakre, je samostatnou organizáciou, s afganským Talibanom ho však spája snaha zosadiť vládu vo svojej krajine a založiť islamský štát. Hovorca pakistanskej skupiny označil útok ozbrojencov na armádnu školu za odpoveď na operácie vojska proti "rodinám a deťom" fundamentalistov. Väčšina zabitých študentov bola vo veku od 12 do 16 rokov. Pakistanský premiér Naváz Šaríf označil útok za "národnú tragédiu" a vláda vyhlásila od stredy trojdňový štátny smútok. Konanie teroristov odsúdili okrem iných aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, prezident USA Barack Obama a pakistanská držiteľka Nobelovej ceny mieru Malála Júsafzajová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies