Lajčák: Slovensko pomôže Ukrajine pri reformách v energetike a bezpečnosti

NETKY.SK • 16 December 2014, 18:01 • 2 min
Lajčák: Slovensko pomôže Ukrajine pri reformách v energetike a bezpečnosti

KYJEV/BRATISLAVA - Krajiny Vyšehradskej štvorky poskytnú Ukrajine konkrétnu pomoc s reformami, každá z nich vo vybraných oblastiach, oznámil počas návštevy ministrov krajín V4 v Kyjeve podpredseda slovenskej vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Spoločná návšteva ministrov V4 sa uskutočnila z iniciatívy Slovenska, ktoré tomuto zoskupeniu momentálne predsedá. Českú republiku zastupoval minister Lubomír Zaorálek, Poľsko minister Grzegorz Schetyna a Maďarsko štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí László Szabó. Predstavitelia stredoeurópskeho zoskupenia sa stretli s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom, ministrom zahraničných vecí Pavlom Klimkinom a podpredsedníčkou ukrajinskej Verchovnej rady Oksanou Syrojidovou.
     

Cieľom návštevy bolo okrem poskytnutia konkrétnej pomoci s reformami aj potvrdenie podpory Ukrajine pri hľadaní politického riešenia konfliktu na východe krajiny, ako aj pri reformách spojených s jej približovaním k EÚ.
     

Slovensko podľa Lajčáka prevezme patronát nad reformami v oblasti energetickej bezpečnosti a v reforme bezpečnostného sektora, Česká republika v oblasti budovania občianskej spoločnosti, médií a vzdelávania, Poľsko v oblasti decentralizácie regionálnej a miestnej správy a v reforme verejných financií a Maďarsko v oblasti podpory malých a stredných podnikov.
     

Lajčák na tlačovej konferencii pripomenul, že ide o druhú návštevu ministrov V4 na Ukrajine v tomto roku a zároveň jednu z prvých návštev európskych predstaviteľov na Ukrajine od nedávneho sformovania novej vlády v Kyjeve. Dve najdôležitejšie oblasti, v ktorých chce V4 poskytnúť Ukrajine podporu, sú mierové riešenie situácie v Donbase a zavádzanie reforiem. Podľa slovenského ministra zoskupenie považuje septembrový protokol z Minska o prímerí za základ mierového úsilia. Tento protokol musí byť plne implementovaný, zdôraznil.
     

Čo sa týka reforiem, Lajčák pripomenul, že každá z krajín V4 prešla zložitým, ale úspešným procesom reforiem a skúsenosti z tohto procesu sú presne to, čo teraz ponúkajú Ukrajine.
     

"Reformy však nemôžeme urobiť za vás. Reformy budú náročné, ale niet inej alternatívy. Môžete si však byť istí našou podporou," vyhlásil Lajčák.
     

Klimkin sa na tlačovej konferencii poďakoval krajinám V4 za podporu pri úsilí o nastolenie mieru na východe krajiny a za príspevok k ukrajinským snahám o integráciu do EÚ. Vyjadril presvedčenie, že podobné stretnutia medzi predstaviteľmi V4 a Ukrajiny – ktoré Porošenko na rokovaní s ministrami s úsmevom označil za Vyšehradskú päťku – sa stanú v budúcom roku "rutinou".
     

Český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek na rokovaniach ministrov V4 s ukrajinskými predstaviteľmi zdôraznil, že reformy i boj proti korupcii sú pre Ukrajinu nevyhnutné.
     

"Nechceme vidieť iba nové zákony, ale viditeľné kroky," povedal český minister a vymenoval niektoré konkrétne oblasti, ako nevyhnutnosť transparentnosti energetického trhu a celého sektora či potrebu nainštalovania plynomerov na plynovodoch na ukrajinsko-ruských hraniciach.

     

"Sme pripravení vám pomôcť, ale všetko je vo vašich rukách," dodal Zaorálek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies