Borec chce o svojej rozpočtovej kapitole dodatočne rokovať s Kažimírom

NETKY.SK • 4 December 2014, 15:27 • 2 min
Borec chce o svojej rozpočtovej kapitole dodatočne rokovať s Kažimírom

BRATISLAVA - Schválený štátny rozpočet na budúci rok neberie minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) ako definitívny. Vo svojej rozpočtovej kapitole očakáva dodatočné zmeny. Na rokovaní o nich sa dohodol s ministrom financií Petrom Kažimírom (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Zákon roka dnes schválil parlament. Kapitola ministerstva spravodlivosti nepatrí k tým, kde sa cez pozmeňovacie návrhy pridávalo.
     

„Sme dohodnutí s ministrom financií, že si k tomu po schválení rozpočtu sadneme a v pokoji si prejdeme celú kapitolu ministerstva spravodlivosti, aby sme našli tie problémy, ktoré tam dlhodobo sú,“ uviedol dnes ráno Borec.
     

Podľa schváleného rozpočtu pôjde na budúci rok do justície o 5,19 milióna eur menej ako tento rok (medziročný pokles o 1,64 %). Borec môže rátať s celkovou sumou 311 miliónov eur. Z toho má ísť 153 miliónov na súdnictvo (medziročný nárast o 3,63 %) a 147 miliónov eur na väzenstvo (medziročný pokles o 7,04 percenta).
     

Borec bude s Kažimírom, okrem iného, riešiť aj nedostatok prostriedkov na mzdy administratívnych pracovníkov súdov. Po minulom roku aj teraz hrozilo, že súdni úradníci nedostanú koncoročné výplaty a odmeny.
     

Kvôli tomu muselo ministerstvo financií tento týždeň poskytnúť justícii mimoriadnu finančnú injekciu vo výške 1,4 milióna eur. Borec vysvetlil, že problém tým nie je definitívne vyriešený.
     

Na mzdy administratívnych zamestnancov súdov za mesiac december bude musieť použiť financie z rozpočtovej kapitoly na budúci rok 2015. „To však neznamená, že by prostriedky neboli zamestnancom vyplatené včas a v plnej výške,“ zdôraznil.
     

Šéf rezortu spravodlivosti chce s ministrom financií napríklad riešiť aj viacročný problém 100 vyšších súdnych úradníkov, ktorí boli prijatí na súdy ešte v čase predchádzajúcej vlády. „Bez toho, aby boli finančne krytí a tieto prostriedky stále neboli zahrnuté do rozpočtovej kapitoly ministerstva spravodlivosti,“ vysvetlil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies