Čislák sa posnaží získať do rozpočtu viac peňazí

NETKY.SK • 2 December 2014, 13:56 • 2 min
Čislák sa posnaží získať do rozpočtu viac peňazí

BRATISLAVA - Budúcoročný rozpočet pre zdravotníctvo ešte nemusí byť definitívny, je možnosť, že by do neho mohlo pritiecť viac peňazí.

slovakia

left justify in out

Minister zdravotníctva Viliam Čislák dal na stretnutí s predstaviteľmi Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) sľub, že sa pokúsi získať viacej prostriedkov. O spôsobe ako to urobiť, ako aj o výške financií ešte ministerstvo zdravotníctva (MZ) rokuje. "Neradi by sme konkretizovali žiadnu sumu, na ktorú sa snažíme dostať. Samozrejme, našou snahou je dostať do rozpočtu zdravotníctva maximálnu výšku prostriedkov, ktorú dostať môžme," povedala hovorkyňa MZ Martina Šoltésová. Zmena by sa mala udiať v rámci rozpočtových opatrení, jednou z možností je navýšenie sadzby za poistencov štátu. Tá je aktuálne navrhovaná na úrovni 4,16 percenta z vymeriavacieho základu.

 

ANS, ktorá združuje 63 regionálnych nemocníc, tlmočila ministrovi, že podľa ich prepočtov je návrh rozpočtu na rok 2015 nedostatočný a chýba v ňom ešte sto miliónov eur. Asociácia poukázala na to, že oproti tohtoročnému rozpočtu je návrh pre budúci rok nižší o 80 mil. eur. Ďalších 20 mil. eur potrebujú nemocnice združené v ANS na zákonné navýšenie platov lekárov a zvýšenie minimálnej mzdy. Asociácia pripomína, že mzdové dopady vyčíslili len za vlastné zdravotnícke zariadenia, pričom sú tu ešte fakultné a univerzitné nemocnice. Podľa prezidenta ANS Mariána Petka dostali od ministra prísľub navýšenia zdrojov. "Zároveň nám bolo povedané, že to bude riešené cez poistencov štátu a tieto finančné prostriedky dostaneme cez zdravotné poisťovne. Pokiaľ k tomu dôjde, predpokladám, že v našich nemocniciach bude zmier, nebudú žiadne nepokoje a takisto aj pacient by v žiadnom prípade nepocítil komplikácie. Ale zdôrazňujem, pokiaľ k tomu dôjde," povedal Petko. 

 

Milióny eur chýbajú v rozpočte aj Slovenskej komore sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA). Jej prezidentka Iveta Lazorová podotýka, že sa v ňom vôbec nezohľadňujú návrhy komory a odborov na navýšenie platov zdravotníckych pracovníkov, čo zakladá požiadavku na 85 mil. eur. Minimálne o túto sumu žiadajú navýšiť rozpočet. Poslancov vyzvali, aby nepodporili súčasný návrh najdôležitejšieho zákona roka, inak to podľa ich slov bude mať vážny dosah na kvalitu zdravotnej starostlivosti. "Tieto dôsledky budú znášať občania SR a rovnako aj zdravotnícki pracovníci," uviedla Lazorová. 

 

Sestry dlhodobo požadujú navýšenie platov, rovnako tak požiadavky na vyššie mzdy vzniesli aj ostatní zdravotnícki pracovníci. Prezidentka Slovenskej komory fyzioterapeutov Eva Solčániová podotýka, že neustále dostávajú ohľadom platov len sľuby, ľudia pritom odchádzajú do zahraničia a Slovensko tak má stále menej a menej zdravotníckeho personálu. "Naozaj by bolo na najvyššom mieste, keby sa už okrem lekárov pozrelo na ostatných zdravotníckych pracovníkov," skonštatovala Solčániová. Lazorová doplnila, že pripravujú niekoľko foriem nátlakových aktivít, ktoré poukážu na zlú situáciu. Na otázku, či pôjdu do ulíc, odvetila, že áno. 

 

Predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský na margo financií v zdravotníctve tvrdí, že naprieč všetkými doterajšími rozpočtami zostávajú nemocnice podfinancované. Peniaze, ktoré má zdravotníctvo k dispozícii, nie sú podľa neho malé, avšak idú do zlých rúk. "Nie je o tom, že keď dostaneme viacej do rozpočtu, budú sa mať naše nemocnice lepšie. Žiaľ to tak nefunguje, pretože to tak nie je nastavené. Zdravotníctvo tu je na to, aby plnilo gágory finančným sponzorom politických strán, to je celé," povedal Visolajský. Lekárski odborári podobne ako ANS v utorok absolvovali prvé stretnutie s ministrom zdravotníctva. Okrem iného opätovne otvorili tému piešťanskej nemocnice i projekt výstavby novej bratislavskej nemocnice, o ktorom požadujú viac informácií. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies