Cameronovej vláde sa nedarí obmedziť imigráciu

NETKY.SK • 27 November 2014, 13:50 • 2 min
Cameronovej vláde sa nedarí obmedziť imigráciu

LONDÝN - Čistá migrácia do Británie sa za 12 mesiacov do tohtoročného júna zvýšila o vyše 40 percent oproti predošlému porovnateľnému obdobiu. Ide o úder pre premiéra Davida Camerona pol roka pred parlamentnými voľbami, do ktorých sľuboval zníženie čistého počtu prisťahovalcov na "desaťtisíce" ročne.

slovakia

left justify in out

Britský Národný štatistický úrad (ONS) dnes oznámil, že čistá migrácia - rozdiel medzi prisťahovalcami a ľuďmi, ktorí sa z krajiny odsťahovali - dosiahla za rok do júna 2014 v Británii 260.000. Za predchádzajúcich 12 mesiacov išlo o 182.000 ľudí, informovala agentúra DPA.

 

Nové údaje sú nepríjemné pre Camerona a jeho vládnucich konzervatívcov, ktorí sú pod tlakom aj v súvislosti s nárastom popularity Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva, žiadajúcej výrazné obmedzenie počtu prisťahovalcov.

 

Práve imigrácia sa stala poprednou témou pre britských voličov pred voľbami, ktoré sa v krajine budú konať v máji 2015, pripomína agentúra Reuters.

 

Počet ľudí, ktorí sa prisťahovali do Británie z iných krajín Európskej únie, vzrástol podľa novej štatistiky medziročne o 45.000 - na celkovo rekordných 228.000. Až o 75 percent, na 32.000 ľudí, sa zvýšil počet prisťahovalcov z Rumunska a Bulharska, pre ktorých od 1. januára tohto roka prestali platiť obmedzenia pre prácu v Británii. Po prvý raz za tri roky však tiež stúpla migrácia zo štátov mimo EÚ. Tri štvrtiny prisťahovalcov prišli do Británie za prácou.

 

Cameron, ktorý v prípade opätovného zvolenia prisľúbil vyrokovať nové vzťahy Británie s úniou pred referendom o členstve v roku 2017, chce ešte pred Vianocami predstaviť nové plány na obmedzenie migrácie z EÚ.

 

"To je to, na čo sa vláda naďalej zameriava a prečo musíme riešiť túto otázku slobody pohybu (v rámci EÚ)," povedal britský minister pre imigráciu James Brokenshire pre BBC.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies