Šefčovič: EÚ očakáva stabilné dodávky plynu

NETKY.SK • 27 November 2014, 12:37 • 2 min
Šefčovič: EÚ očakáva stabilné dodávky plynu

BRUSEL - Európska únia očakáva stabilné dodávky plynu v priebehu nadchádzajúcej zimy na základe dohody uzavretej medzi Ruskom a Ukrajinou. Uviedol to dnes podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič počas návštevy v kazašskej metropole Astana, kde sa zúčastňuje na medzinárodnej konferencii Energetickej charty.

slovakia

left justify in out

Na podujatí v Astane sa zúčastňuje aj slovenský diplomat Urban Rusnák, generálny tajomník Energetickej charty, ktorá upravuje vzťahy medzi štátmi a investormi, tranzit energetických surovín a obchod s nimi ako aj environmentálne dôsledky.

 

Podujatie v Astane je zamerané na rozvoj tranzitných koridorov energonosičov v kontexte globálnej energetickej bezpečnosti.

 

Šefčovič podľa informácií tlačovej agentúry Reuters pripomenul, že EÚ očakáva naplnenie tejto dohody, aj keď Moskva ešte neobnovila dodávky a Kyjev musí realizovať splátky, ktoré Moskve sľúbil.

 

Ukrajina a Rusko za sprostredkovania Európskej komisie koncom októbra podpísali dohodu na pokrytie dodávok plynu cez zimu. Ide o dočasné riešenie dlhotrvajúceho sporu o cenách za plyn medzi Moskvou a Kyjevom. Ruský plynárenský koncern Gazprom však zatiaľ neobnovil dodávky plynu pre Ukrajinu prerušené v júni a Kyjev neodoslal celú dohodnutú splátku, ktorá je podľa Moskvy podmienkou pre reštartovanie dodávok plynu.

 

"Zatiaľ je všetko v poriadku. Sme v úzkom, dokonca každodennom kontakte s oboma stranami, Ukrajinou aj Ruskou federáciou, a dúfam, že túto zimu nebudeme mať žiadne problémy s dodávkami plynu," povedal Šefčovič v Astane. 

 

Vyjadrenie slovenského eurokomisára patrí medzi prvé stanoviská členov novej Európskej komisie k citlivej téme dodávok plynu.

 

V rámci dohody ukrajinský štátny podnik Naftogaz súhlasil zaplatiť Gazpromu dlh vo výške 2,2 miliardy USD, aby sa obnovili dodávky plynu. Naftogaz zatiaľ previedol iba prvú tranžu vo výške 1,45 miliardy USD. Výkonný riaditeľ tejto spoločnosti Andrij Kobolev začiatkom tohto týždňa oznámil, že Ukrajina ešte do konca tohto roka plánuje kúpiť z Ruska 1 miliardu kubických metrov plynu a podobné objemy plánuje každý mesiac počas trvania zimy. 

 

"Čakáme teraz na to, kým ukrajinská strana uskutoční objednávku plynu," spresnil Šefčovič. Dodal, že v Kyjeve sa práve vedú diskusie o tom, koľko plynu krajina potrebuje pred koncom zimného obdobia a spresnil, že do konca decembra Ukrajina splatí aj druhú polovicu svojho dlhu.

 

Ukrajinské zásobníky na skladovanie zemného plynu majú kapacitu na vykrytie 3,5-mesačných dodávok, v závislosti od počasia.

 

Moskva tvrdí, že Kyjev dlhuje Gazpromu až 5,4 miliardy USD za doterajšie dodávky plynu, o presnej výške dlhu však rozhoduje arbitrážny súd vo Švédsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies