Frešo: Vláda začala zoštátňovať samosprávu

NETKY.SK • 26 November 2014, 19:55 • 2 min
Frešo: Vláda začala zoštátňovať samosprávu

BRATISLAVA - Parlament dnes urobil prvý krok k zrušeniu decentralizácie verejnej správy na Slovensku, tvrdí predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo.

slovakia

left justify in out

Reaguje tak na to, že poslanci dnes schválili vládnu novelu zákona o dani z motorových vozidiel. Podľa Freša sa tak samosprávnym krajom odoberá právomoc rozhodovať o výške jedinej dane a od budúceho roka budú daňové prímy samosprávnych krajov závisieť len od rozhodnutia vlády.

 

"Posledný vývoj v samosprávach na Slovensku jednoznačne signalizuje nenápadný, ale o to razantnejší postupný prechod od decentralizácie k centralizácii samospráv. Vláda sa snaží dodržať kritéria Európskej menovej únie, čo úplne rešpektujeme, ale rieši to prakticky len prostredníctvom zvyšovania svojich príjmov od občanov a samospráv,“ uviedol Frešo a upozornil, že zákonodarcovia pri svojom rozhodovaní ignorovali názory predstaviteľov samospráv, ktoré zákon odmietli a považujú ho za hrubý zásah do kompetencií krajov. "Proti navrhovanému a dnes aj schválenému právnemu predpisu sa okrem krajského zastupiteľstva v Bratislave postavili mestské parlamenty v Bratislave, Senci, Stupave, Malackách aj v Martine,“ dodal Frešo. Predseda Bratislavského kraja pre uznesenie zastupiteľstva BSK požiada prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku, aby zákon po preštudovaní vrátil parlamentu na opätovné prerokovanie. 

 

Parlament dnes schválil návrh zákona o dani z motorových vozidiel. Podľa ministerstva financií by tak mala byť táto daň spravodlivejšia, ekologickejšia a prehľadnejšia. Sadzby dane sa zjednotia tak, aby boli rovnaké pre celé Slovensko a pri ich výške bude zohrávať úlohu ekologickosť vozidla a jeho vplyv na životné prostredie. Zásadnou zmenou pritom je, že príjem dane už nebude príjmom samospráv, ale štátu, ktorý samosprávam bude tento výpadok kompenzovať zvýšením príjmov z podielových daní. 

 

Zákon o dani z motorových vozidiel nadobudne účinnosť od 1. januára budúceho roku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies