Zeman pochválil tadžického prezidenta za boj s islamským terorizmom

NETKY.SK • 26 November 2014, 15:24 • 2 min
Zeman pochválil tadžického prezidenta za boj s islamským terorizmom

DUŠANBE - Český prezident Miloš Zeman pochválil tadžického prezidenta Emomaliho Rachmona za to, že si dokázal poradiť s ťažkosťami, ktoré islamskí radikáli spôsobili vo vojne Tadžikistane.

slovakia

left justify in out

Podľa Zemana je tak Rachmon jediný prezident, ktorý dokázal poraziť islamský terorizmus. Zeman dlhodobo považuje islamský terorizmus za najväčšiu hrozbu pre svet. V prejave tak zmienil v tejto súvislosti i hrozbu radikálov z hnutia Islamský štát, ktoré chce vytvoriť kalifát zahŕňajúci okrem iného i Tadžikistan, uvádza portál iDNES.cz..

 

Svojho hostiteľa však Zeman pochválil, ako sa s radikálnym islamizmom dokázal vyrovnať v dobe občianskej vojny v Tadžikistane v rokoch 1992 až 1997. Tá sa vtedy zvrtla na etnické čistky. Proti vládnemu vojsku sa postavila opozícia, ktorá sa spojila s islamskými radikálmi i niektorými menšinami. Zeman poznamenal, že boje podľa neho občianskou vojnou neboli, ale že šlo o boj proti terorizmu. Podľa niektorých zdrojov si strety v Tadžikistane vyžiadali až 100 000 obetí, Zeman hovoril o 150 000 obetiach. 

 

Rachmon, ktorý je na čele Tadžikistanu od roku 1992, bol za prezidenta zvolený v roku 1994 a potom znovu v rokoch 1999, 2006 a 2013. Západné štáty voľby opakovane označovali za netransparentné a zmanipulované, vlani pozorovateľská misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe vyhlásila, že hlasovanie nezodpovedalo demokratickým pravidlám. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies