Dlhodobo nezamestnaným má pomôcť sociálna ekonomika

NETKY.SK • 25 November 2014, 11:49 • 2 min
Dlhodobo nezamestnaným má pomôcť sociálna ekonomika

BRATISLAVA - Jedným z nástrojov vlády na podporu zamestnanosti na Slovensku by podľa ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera mala byť sociálna ekonomika.

slovakia

left justify in out

Uviedol to na tlačovej besede ku konferencii na tému Národná stratégia zamestnanosti. Sociálna ekonomika by sa podľa neho mala zamerať na dlhodobo nezamestnaných. "Sociálna ekonomika z hľadiska počtu občanov, ktorí sú evidovaní ako dlhodobo nezamestnaní, je pre mňa jedna z najvážnejších a najdôležitejších," povedal minister práce.

 

Ako ďalej uviedol, už možno v budúcom roku rezort práce a sociálnych vecí pripraví legislatívu súvisiacu so sociálnou ekonomikou. "Je potrebné niektoré veci urobiť, z hľadiska verejného obstarávania, aj z hľadiska spolupráce a zodpovednosti samosprávnych orgánov," tvrdí šéf rezortu práce a sociálnych vecí. 

 

Riešenie v sektore sociálnej ekonomiky môžu podľa Národnej stratégie zamestnanosti predstavovať napríklad tzv. sociálne podniky pracovnej integrácie. Ide o hospodárske subjekty, ktorých hlavným cieľom je profesionálna integrácia ľudí, ktorí na trhu práce čelia vážnym problémom. Vláda by sa mala podľa materiálu zaoberať potrebou prípravy a prijatia samostatnej právnej úpravy o sociálnych podnikoch, resp. o sociálnom podnikaní, príp. o sociálnej ekonomike, vrátane prepojenosti na verejné obstarávanie so sociálnym aspektom a kompetencie orgánov miestnej a územnej samosprávy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies