Taliansky premiér Renzi vyhlásil svoju stranu za víťaza regionálnych volieb

NETKY.SK • 24 November 2014, 11:41 • 2 min
Taliansky premiér Renzi vyhlásil svoju stranu za víťaza regionálnych volieb

RÍM - Taliansky premiér Matteo Renzi dnes vyhlásil svoju Demokratickú stranu (PD) za víťaza nedeľňajších volieb v dvoch regiónoch, Emilia-Romagna a Kalábria, s vyše piatimi miliónmi oprávnených voličov.

slovakia

left justify in out

"Účasť bola slabá, výsledky dobré, je to 2-0 pre nás," napísal Renzi na Twitteri. Poznamenal, že odkedy sa ujal pred deviatimi mesiacmi funkcie premiéra, jeho stredoľavá strana vyhrala všetky štyri regionálne voľby, ktoré sa odvtedy konali.

 

V bohatom severnom regióne Emilia-Romagna, tradičnej bašte ľavice, získala PD relatívne neuspokojivých 49 percent hlasov a v chudobnej Kalábrii na juhu krajiny 61 percent hlasov.  

 

Voľby poznamenala nízka účasť voličov, v Emilii-Romagne dosiahla iba 37,7 percenta (v minulých voľbách 68,1 percenta) a v Kalábrii 44,1 percenta (predtým 59,2 percenta).

 

Za povšimnutie podľa agentúry DPA stojí úspech ultrapravice v regióne Emilia-Romagna, protiimigračne zameraná Liga severu tam dostala 19,5 percenta hlasov, zatiaľ čo tradičná politická strana Forza Italia expremiéra Silvia Berlusconiho skončila s 8,4 percenta hlasov.

 

Protestné Hnutie piatich hviezd bývalého komika Beppeho Grilla na druhú stranu dopadlo zle v oboch regiónoch, v Emilii-Romagne si zabezpečilo približne 13 percent hlasov a v Kalábrii necelých päť percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies