Viceprezident USA Joe Biden pricestoval do Turecka riešiť problémy

NETKY.SK • 22 November 2014, 08:06 • 2 min
Viceprezident USA Joe Biden pricestoval do Turecka riešiť problémy

ISTANBUL - Americký viceprezident Joe Biden sa dnes stal najnovším v rade amerických predstaviteľov, pokúšajúcich sa prinútiť Turecko, aby posilnilo svoju úlohu v boji medzinárodnej koalície voči extrémistom Islamského štátu (IS).

slovakia

left justify in out

Na návštevu Turecka pricestoval po týždňoch dohadovania sa medzi oboma spojencami v NATO, informovala tlačová agentúra AP.
      

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan trvá na tom, že ak chcú USA pomoc jeho krajiny, musia sa menej venovať boju s militantmi z IS a viac zvrhnutiu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Erdogan chce, aby Američanmi vedená koalícia zriadila bezpečnostnú zónu v severnej Sýrii a umožnila tak umierneným sýrskym bojovníkom preskupiť sa a začať útočiť.
      

USA nemajú chuť ísť do vojny s Asadom a vyjadrili sa, že nepristúpia na vytvorenie bezletovej zóny namierenej proti sýrskym leteckým silám.
      

Turecko sa zaviazalo poskytnúť umierneným sýrskym silám na svojej pôde výcvik a vyzbrojiť ich, ale žiadna zo strán nezverejnila podrobnosti. Americkí i tureckí predstavitelia rokovali o želaní koalície používať tureckú vojenskú leteckú základňu Incirlik na Američanmi vedené operácie proti IS, ale Turecko žiadne verejné rozhodnutie o Incirliku neprijalo, pokračuje AP.
      

Minulý týždeň strávila americká vojenská delegácia dva dni v Ankare v snahe dohodnúť sa na podrobnostiach sľubov. Teraz je rad na Bidenovi, ktorý dnes večeria s premiérom Ahmetom Davutoglom a v sobotu sa stretne s prezidentom Erdoganom. Do Washingtonu by mal odletieť v nedeľu.
      

Napriek napätiu medzi ich krajinami dnes Biden a Davutoglu privítali reportérov so širokými úsmevmi v premiérovej pracovnej rezidencii v Istanbule. Biden povedal, že sa poznajú a sú priatelia už veľmi dlho a môžu byť k sebe úprimní.
      

Davutoglu nazval Spojené štáty strategickým spojencom, vzťah oboch krajín má podľa neho "hlboké korene". Bidenova návšteva podľa neho ponúka príležitosť širšie prediskutovať niektoré záležitosti. Turecko má dobré vzťahy s Kurdmi v Iraku, ale Kurdov v Sýrii považuje za predĺženie Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorá vedie už 30 rokov povstanie voči tureckej vláde. USA i NATO ju považujú za teroristickú organizáciu.
      

Turecko tiež prichýlilo 1,6 milióna sýrskych utečencov. Biden v prejave nedávno povedal, že v začiatku sýrskeho konfliktu Turecko pomáhalo extrémistom, pretože chcelo zosadiť Asada. Erdogan požadoval ospravedlnenie. Biely dom uviedol, že Biden telefonoval Erdoganovi, aby sa mu ospravedlnil. Biden však povedal, že nič také neurobil.
      

Vzájomným vzťahom nepomohlo ani to, že účastníci protiamerickej demonštrácie v Istanbule minulý týždeň hrubo zaobchádzali s troma americkými námorníkmi z vojenskej lode USS Ross, dodala AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies