O Slovenské elektrárne má záujem aj Slovnaft

NETKY.SK • 20 November 2014, 08:58 • 2 min
O Slovenské elektrárne má záujem aj Slovnaft

BRATISLAVA - Rad záujemcov o 66-percentný podiel Slovenských elektrární (SE), ktorý predáva taliansky Enel, sa rozrastá. Najnovšie svoj záujem o majoritný podiel v slovenskom dominantnom výrobcovi elektriny prejavila aj bratislavská rafinéria Slovnaft.

slovakia

left justify in out

Tá predložila nezáväznú ponuku na kúpu akcií spolu so spoločnosťou MVM Group. "Predložená ponuka zodpovedá dlhodobej stratégii Slovnaftu udržať a ďalej posilňovať strategickú pozíciu na regionálnom energetickom trhu diverzifikáciou portfólia," uviedol hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

 

Spoločnosti vidia významný potenciál v prevádzkovaní a rozvoji jadrových a vodných zdrojov Slovenských elektrární, s cieľom vyrábať elektrickú energiu bez emisií pre regionálne trhy. "Získanie podielu v Slovenských elektrárňach by posilnilo bezpečnosť dodávok elektriny aj zemného plynu v regióne strednej a východnej Európy, a tým prispelo k rozvoju jednotného energetického trhu EÚ. Úspešná ponuka na odkúpenie akcií v Slovenských elektrárňach by takisto otvorila nové možnosti exportu na regionálne trhy a umožnila v strednodobom horizonte vytvorenie nových pracovných miest," konštatoval Molnár. 

 

O SE prejavila záujem aj česká spoločnosť ČEZ. Enelu poslala list, v ktorom vyjadrila záujem o kúpu jej 66-percentného podielu v elektrárňach. V súlade s predošlými náznakmi však český výrobca elektriny v stredu uviedol, že "vyjadril nevyhnutnosť podrobných analýz a riešenia otvorených otázok súvisiacich hlavne s výstavbou jadrovej elektrárne Mochovce". ČEZ tiež uviedol, že nie je ochotný prevziať riziká rastúcich nákladov a meškaní v rámci projektu výstavby. 

 

Skupina Slovnaft je integrovanou rafinérsko-petrochemickou skupinou. Kľúčovou spoločnosťou skupiny je samotný Slovnaft, ktorý sa zaoberá najmä spracovaním ropy a veľkoobchodným a maloobchodným predajom pohonných látok. Ku koncu septembra spoločnosť prevádzkovala 214 čerpacích staníc na území Slovenska. Slovnaft v rámci skupiny MOL zabezpečoval tiež prevádzku takmer 150 čerpacích staníc na území Českej republiky pod názvami PAP OIL a Slovnaft. Slovnaft je členom medzinárodnej Skupiny MOL. 

MVM Group je vertikálne integrovaná spoločnosť s viac ako 50-ročnými skúsenosťami v oblasti energetiky. Jej strategickým cieľom je zabezpečovať bezpečné dodávky energie pre región strednej a východnej Európy. Portfólio MVM pokrýva samotnú výrobu elektriny, obchod a prenos, ako aj obchod so zemným plynom a jeho skladovanie. MVM má skúsenosti z oblasti výstavby, prevádzky a rozvoja jadrových elektrární. MVM v súčasnosti realizuje program predĺženia životnosti svojich štyroch jadrových blokov v elektrárni Paks, ktoré sú podobné jadrovým blokom prevádzkovaným Slovenskými elektrárňami. Ročný obrat MVM Group presahuje 3 miliardy eur a celkové aktíva spoločnosti dosahujú hodnotu približne 4,7 miliardy eur. 

 

Spoločnosť Slovenské elektrárne je najväčším výrobcom elektriny na Slovensku. V apríli 2006 sa jej hlavným akcionárom stala spoločnosť Enel so 66-percentným podielom. Zvyšných 34 % akcií vlastní Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky. Spoločnosť Slovenské elektrárne disponuje 5 739 megawattmi inštalovaného výkonu. V roku 2013 spoločnosť dodala do elektrickej siete 20,9 terawatthodiny elektrickej energie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies