Baňu v Karvinej zasiahol silný otras, zomreli traja ľudia!

NETKY.SK • 14 November 2014, 18:33 • 2 min
Baňu v Karvinej zasiahol silný otras, zomreli traja ľudia!

KARVINÁ - Mohutný otras postihol dnes predpoludním baňu v Karvinej v Moravskosliezskom kraji. Podľa hovorcu ťažobnej spoločnosti OKD zomreli pri výbuchu traja zamestnanci.

slovakia

left justify in out

Ďalších deväť je zranených, sú však už na povrchu a v starostlivosti lekárov.
     

Aktuálne informácie priniesol český spravodajský portál Novinky.cz.
     

K otrasu došlo pri rozširovaní chodby nazývanej prerážka, v hĺbke 900 metrov pod hladinou mora v bývalej bani Doubrava - pracovisko je pomerne ďaleko od šachty. Otras bol veľmi silný a bolo ho počuť v okolitých obciach Doubrava, Orlová či Karviná.
     

Podľa hovorcu pracovalo v oblasti 12 ľudí. Zranení už vyfárali a nikto ďalší nie je nezvestný. Hovorca dodal, že podľa jeho informácií by žiadne zranenie nemalo byť vážne.
     

Dvanásť baníkov pracovalo od rána. Hovorca vysvetlil, že banské otrasy vždy boli a budú. Súvisia s tým, že keď sa vyhĺbi určité územie, v tom masíve sa kumuluje tlak, ktorý sa v určitom čase uvoľní. Baníci sa tomu snažia zabrániť preventívnymi odstrelmi, ale "príroda je niekedy silnejšia než my", dodal hovorca.
     

Riaditeľ Závodu Baňa Karviná, Kamil Kempný, vyjadril sústrasť rodine a blízkym zosnulých kolegov.
     

Vyšetrovaním sa bude zaoberať komisia odborníkov a zástupcov odborových organizácií, v spolupráci s políciou.
     

Hovorca spoločnosti OKD povedal, že k otrasu došlo pri rozširovaní chodby nazývanej prerážka. Tá je vlastne prepojením dvoch chodieb kolmou chodbou z uhlia a vybavuje sa výstužou. Prerážka máva dĺžku približne 100 až 200 metrov, uviedli Novinky.cz.
     

Situácia a záchrana sú v podobných prípadoch veľmi zložité. "Pri takom geomechanickom jave dochádza k náhlemu uvoľneniu uhoľnej hmoty a k poškodeniu banskej výstuže. Keď sa k tomu pripočíta teplota v podzemí a znížená viditeľnosť, je to veľmi náročný zásah," vysvetlil pre český denník Právo hovorca Štátnej banskej správy Bohuslav Machek.
     

Baňa Karviná vznikla v roku 2008 zlúčením Bane ČSA a Bane Lazy. Najväčšiu hĺbku má jama Doubrava III v lokalite ČSA - 1176 metrov, uviedol Český rozhlas.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies