Gazprom zvažuje výstavbu plynovodu do Japonska

NETKY.SK • 10 November 2014, 12:32 • 2 min
Gazprom zvažuje výstavbu plynovodu do Japonska

MOSKVA - Ruský energetický gigant Gazprom skúma možnosti výstavby plynovodu, ktorý by prepravoval surovinu z ďalekého východu krajiny do Japonska.

slovakia

left justify in out

Uviedol to v pondelok generálny riaditeľ spoločnosti Alexej Miller. Plynovod by mal viesť po morskom dne na ostrov Hokkaidó a prípadne až do Tokia, povedal Miller v Pekingu, kde sa zúčastňuje na fóre o hospodárskej spolupráci v ázijsko-tichomorskom regióne. S iniciatívou podľa neho vyšla japonská strana a Gazprom na ňu zatiaľ oficiálne nereagoval, uviedla agentúra Interfax. 

 

O výstavbe plynovodu, ktorý by prepojil obe krajiny, sa diskutuje už desaťročia. Projektu stojí v ceste viacero prekážok vrátane sporu o japonské ostrovy obsadené Ruskom na konci druhej svetovej vojny, pre ktorý Moskva a Tokio doteraz nepodpísali formálnu mierovú zmluvu. Japonský denník Nikkei minulý mesiac informoval, že Rusko navrhlo výstavbu plynovodu, ktorý by prepravoval zemný plyn z ďalekého východu krajiny na sever Japonska. 

 

Presmerovaním časti exportu do ázijských krajín ako Japonsko a Čína môže Gazprom znížiť závislosť na Európe, kde dovozy z Ruska pokrývajú zhruba tretinu spotreby plynu. Snahám o diverzifikáciu dodávok však bránia medzinárodné sankcie, ktoré na Moskvu pre jej rolu v ukrajinskej kríze uvalilo aj Japonsko. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies