Amnesty International: Izrael páchal v pásme Gazy vojnové zločiny

NETKY.SK • 5 November 2014, 10:59 • 2 min
Amnesty International: Izrael páchal v pásme Gazy vojnové zločiny

JERUZALEM - Medzinárodná organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI) obvinila Izrael zo spáchania vojnových zločinov počas letnej 50-dňovej vojenskej ofenzívy v palestínskom pásme Gazy. Anmesty v dnes zverejnenej správe tvrdí, že útokmi na rodinné domy v husto obývanej pobrežnej oblasti ukázal Izrael "bezcitnú ľahostajnosť", informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

"Izraelské sily sa drzo vysmiali zákonom vojny tým, že podnikli sériu útokov na domy civilistov, a voči masakru, ktorý tam spáchali, prejavili bezcitnú ľahostajnosť," uviedol Philip Luther, riaditeľ AI pre Blízky východ a severnú Afriku. 

 

"Izraelské jednotky zabili pri útokoch na domy plné rodín množstvo palestínskych civilistov, čo sa v niektorých prípadoch rovná vojnovým zločinom," uvádza sa v správe AI.

 

Izraelské ministerstvo zahraničných vecí zistenia AI odmieta s tvrdením, že ľudskoprávna organizácia so sídlom v Londýne "ignoruje preukázateľné vojnové zločiny, ktorých sa dopustil Hamas". "Správa nespomína teror v súvislosti s Hamasom alebo inými palestínskymi ozbrojenými skupinami, nezmieňuje sa ani o tuneloch budovaných Hamasom s cieľom preniknúť do Izraela a spáchať teroristické útoky," namieta v stanovisku rezort zahraničia židovského štátu.

 

Hlavným cieľom letnej izraelskej ofenzívy v Gaze bolo ukončenie raketového ostreľovania krajiny palestínskymi militantmi. Boje si v pásme Gazy podľa OSN a tamojších predstaviteľov vyžiadali viac ako 2100 mŕtvych, prevažne z radov palestínskych civilistov. Izrael prišiel o 66 vojakov a šiestich civilistov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies