Peruánskeho exprezidenta Fujimoriho chcú prepustiť z väzenia, varuje aktivistka

NETKY.SK • 4 November 2014, 09:29 • 2 min
Peruánskeho exprezidenta Fujimoriho chcú prepustiť z väzenia, varuje aktivistka

LIMA - Bývalý peruánsky prezident Alberto Fujimori, ktorý si odpykáva 25-ročný trest odňatia slobody za korupciu a porušovanie ľudských práv, sa možno už v decembri dostane na slobodu. Informovala o tom dnes agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na Gloriu Canovú, právničku Združenia pre ľudské práva v Peru.

slovakia

left justify in out

Canová v rozhovore pre peruánsku televíziu Canal N oznámila, že Fujimoriho rozsudok v prípade zabitia 25 civilistov sa môže v blízkej budúcnosti zmeniť. Pripomenula, že súd ešte predtým zmiernil tresty odňatia slobody pre vojakov, ktorých poslal za mreže spolu s Fujimorim.

 

Exprezident má rakovinu a ďalšie zdravotné problémy. Opakovane ho hospitalizovali. Podľa Canovej však jeho stav nie je dôvodom na prepustenie z väzenia.

 

Canová, ktorá zastupuje príbuzných obetí, je presvedčená, že prípad nebude posudzovaný objektívne. Predseda najvyššieho súdu Javier Villa Stein podľa nej nepovažuje Fujimoriho činy za zločiny proti ľudskosti.

 

Fujimori bol prezidentom Peru v rokoch 1990-2000. Počas svojho pôsobenia sa mu takmer úplne podarilo zlikvidovať povstaleckú maoistickú skupinu Sendero Luminoso (Svetlý chodník), ktorá držala krajinu v trvalom strachu mnoho rokov.

 

Podľa súdu bol Fujimori zaplatený do korupcie a spreneveril najmenej 200 miliónov dolárov. V roku 2009 ho súd usvedčil z porušovania ľudských práv a vymeral mu 25-ročný trest.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies