Rokovania koalície po voľbách na Ukrajine sú náročné, predstavy na riadenie štátu sa líšia

NETKY.SK • 29 Október 2014, 09:46 • 2 min
Rokovania koalície po voľbách na Ukrajine sú náročné, predstavy na riadenie štátu sa líšia

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko je v rámci povolebného usporiadania ochotný ponúknuť šéfovi strany Ľudový front Arsenijovi Jaceňukovi post predsedu vlády výmenou za tzv. silové rezorty. Informoval o tom dnes denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na vlastné zdroje.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa jej zdroja však Jaceňuk trvá na svojej kandidatúre na funkciu ministra vnútra. Agentúra Ukrinform však v tejto súvislosti upozornila, že v súlade s ukrajinskou ústavou kandidáta na funkciu ministra vnútra predkladá parlament, a nie prezident.
      

V ukrajinských médiách sa ale objavili aj špekulácie, že rezort vnútra sa premenuje na ministerstvo vnútorných vecí a že vnikne aj rezort pre informačnú politiku.
     

Podľa Ukrajinskej pravdy sú koaličné rokovania veľmi zložité, lebo zástupcovia Ľudového frontu nesúhlasia so všetkými prístupmi a metódami presadzovanými Blokom Petra Porošenka pri riadení štátu. Ukrajinská ústredná volebná komisia do dnešného dopoludnia spracovala a vyhodnotila viac ako 97 percent protokolov z volebných komisií nižšieho stupňa. Podľa predbežných neúplných výsledkov sčítania hlasov sa do parlamentu dostane Ľudový front (22,17 percent hlasov), Blok Petra Porošenka (21,82 percenta), politické združenie Svojpomoc (11,01 percenta), Opozičný blok (9,35 percenta), Radikálna strana Oleha Ľaška (7,44 percenta) a Vlasť (5,68 percenta). 
      

Strane Sloboda sa nepodarilo prekonať päťpercentnú bariéru na vstup do parlamentu, informovala agentúra UNIAN.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies