Pri pobreží Liparských ostrovov skúmajú vrak starobylej lode

NETKY.SK • 28 Október 2014, 07:37 • 2 min
Pri pobreží Liparských ostrovov skúmajú vrak starobylej lode

GAINESVILLE - Potápači zostúpili 125 metrov pod hladinu Stredozemného mora neďaleko Sicílie, aby preskúmali vrak lode, ktorá sa potopila pred vyše dvoma tisíckami rokov. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Niekoľko svetovo technicky najvyspelejších potápačov spolu s medzinárodnou potápačskou skupinou so sídlom na Floride Global Underwater Explorers (GUE) pomáha talianskym záchranárom odhaliť záhadu vraku lode. Jej vek sa datuje do obdobia druhej púnskej vojny medzi Kartágom a starovekým Rímom (218 pred n.l. - 201 pred n.l.).
      

Potápači vytrénovaní na ponor do väčších hĺbok pomáhali začiatkom roka archeológom odobrať artefakty z vraku lode a ručne ich prevážali na hladinu. Lodná kotva ležala uprostred hromady terakotových nádob tradične používaných na prepravu vína, olivového oleja a iných nákladov. "Bolo to, ako keby loď duchov čakala na nalodenie dávnych námorníkov," povedal pre AP jeden z potápačov Jarrod Jablonski.
      

Loď pracovne nazývanú Panarea III objavili v roku 2010 americkí výskumníci pomocou sonaru vo vodách neďaleko ostrova Panarea, ktorý najmenším z Liparských ostrovov, približne 64 kilometrov severne od Sicílie. Podľa archeológov ide o 15 metrové drevené plavidlo, pravdepodobne bohatú obchodnú loď, prípadne zásobovacie plavidlo pre rímske vojsko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies