Prokurátor sa odvolá voči rozsudku v prípade Pistorius

NETKY.SK • 27 Október 2014, 15:01 • 2 min
Prokurátor sa odvolá voči rozsudku v prípade Pistorius

JOHANNESBURG - Štátna prokuratúra v Juhoafrickej republike sa odvolá voči rozsudku v prípade hendikepovaného juhoafrického atléta Oscara Pistoriusa. Ten bol minulý týždeň za zabitie svojej priateľky Reevy Steenkampovej odsúdený na päťročný trest odňatia slobody.

slovakia

left justify in out

Pistoriusa pred mesiacom uznal súd vinným z usmrtenia z nedbanlivosti. Horná sadzba za tento čin v JAR je trest odňatia slobody na 15 rokov, v menej závažných prípadoch aj podmienečný trest odňatia slobody. "Odvoláme sa voči verdiktu o vine i dĺžke trestu," uviedol hovorca štátnej prokuratúry Nathi Mncube.

 

Dvadsaťsedemročný športovec s amputovanými dolnými končatinami zabil Steenkampovú vlani vo februári na deň svätého Valentína štyrmi strelnými ranami v čase, keď bola zamknutá na toalete ich domu. Prokuratúra tvrdila, že sa tam zavrela po hádke s Pistoriusom a že ten následne strieľal s úmyslom vraždiť. Pistorius trval na tom, že si svoju priateľku pomýlil so zlodejom a zastrelil ju omylom.

 

Do histórie športu sa zapísal, keď ako prvý športovec s oboma amputovanými končatinami súťažil na klasickej olympiáde. Na OH 2012 v Londýne štartoval v pretekoch na 400 m a v štafete na 4x400 m.

 

Celosvetovo medializovaný súdny proces prebiehal od 3. marca 2014. Na mesiac ho odročili a uzavrel sa až v auguste. Verdikt o vine v jednotlivých bodoch obžaloby vyslovila sudkyňa 11. septembra a pojednávanie o výške trestu trvalo ďalší týždeň od pondelka 15. októbra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies