Nový zákrok je nádej pre pacientov s problémami pri prehĺtaní

NETKY.SK • 24 Október 2014, 14:02 • 2 min
Nový zákrok je nádej pre pacientov s problémami pri prehĺtaní

TRNAVA - Fakultná nemocnica v Trnave ako prvá na Slovensku vykonala zákrok, ktorým bez nutnosti otvorenej operácie upravila pacientovi dolný pažerákový zvierač tak, aby mohol prehĺtať pevnú stravu. Perorálna endoskopická myotómia (POEM) je zákrok určený pre pacientov s ochorením, pri ktorom sa neuvoľňuje dolný pažerákový zvierač a pacienti tak nemôžu prehĺtať.

slovakia

left justify in out

Achaláziu je možné riešiť viacerými spôsobmi. Nová endoskopická metóda je oproti doterajším menej invazívna a pacientovi po zákroku nezostávajú na pokožke žiadne viditeľné jazvy. Prvé skúsenosti s touto metódou boli publikované v roku 2010, doteraz bolo vo svete vykonaných viac ako tisíc zákrokov, z toho v Európe viac ako 250. ,,Perorálna endoskopická myotómia sa stáva metódou prvej voľby v liečbe achalázie a je to krok, ktorým endoskopia kráča v ústrety chirurgickým metódam,“ povedal gastroenterológ Jan Martínek, ktorý ako prvý na Slovensku zákrok vykonal. Podľa riaditeľa Fakultnej nemocnice v Trnave Martina Tabačeka dopyt po tomto výkone prišiel od pacientov, ktorí trpia achaláziou. ,,Proces zavedenia nového zákroku je vždy zložitý, ale je veľmi dôležité, aby nemocnica po medicínskej stránke napredovala a držala sa svetových trendov,“ povedal. Rozširovanie množstva a ponuky výkonov je podľa Tabačeka dôležité aj pre ekonomickú stabilizáciu a rozvoj zdravotníckeho zariadenia. Zákrok sa vykonáva v celkovej anestézii a trvá 60 – 120 minút. Pacient zostáva v nemocnici dva až tri dni. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies