Voľby do Kongresu budú 4. novembra, Obama hlasoval predčasne už dnes

NETKY.SK • 21 Október 2014, 09:28 • 2 min
Voľby do Kongresu budú 4. novembra, Obama hlasoval predčasne už dnes

CHICAGO - Americký prezident Barack Obama dnes využil možnosť hlasovať predčasne v kongresových, guvernérskych a ďalších voľbách, ktoré sa budú v USA konať v utorok 4. novembra. A v nádeji, že tým podporí vyššiu účasť, odovzdal svoj hlas vo volebnom stredisku vo svojom domovskom meste Chicago, neďaleko svojho domova.

slovakia

left justify in out

Obama sa vyjadril, že voľby sú vzrušujúce a on "miluje hlasovanie", citovala ho tlačová agentúra Reuters. "Všetci v Illinois, hlasujte v predstihu. Je to nádherná príležitosť," vyzval spoluobčanov. Odmietol povedať, komu dal svoj hlas, ale v nedeľu večer sa objavil na predvolebnom mítingu demokratického guvernéra štátu Illinois Pata Quinna.

 

Obama a ďalší demokrati opakovane vyzvali svojich stúpencov, aby tento rok hlasovali v predstihu a nečakali až na volebný deň. Najmä mladí ľudia často nehlasujú vo voľbách, ktoré sa konajú uprostred funkčného obdobia prezidenta.

 

Vo volebný utorok 4. novembra si Američania budú voliť všetkých 435 členov Snemovne reprezentantov a 33 zo 100 členov Senátu. Okrem toho si vyberú nových guvernérov 38 z 50 štátov, budú rozhodovať v miestnych referendách a voliť predstaviteľov zákonodarnej moci jednotlivých štátov (s výnimkou Louisiany, Mississippi, New Jersey a Virgínie) a štyroch teritoriálnych území. V niektorých veľkých amerických mestách, napríklad vo Washingtone, D.C. či v New Orleanse, si tiež budú voliť starostov.

 

Kongres je podľa americkej ústavy zákonodarným orgánom, zodpovedá za rozpočet, kontroluje prezidenta a vládu. Sídli v budove Kapitolu vo Washingtone. Návrhy zákonov musia byť prerokované v oboch komorách parlamentu a vyžadujú súhlas Snemovne reprezentantov aj Senátu.

 

Voľby do Kongresu sú považované aj za referendum o politike amerického prezidenta Baracka Obamu dva roky po začiatku jeho terajšieho mandátu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies