Tragédia v Himalájach: Po mŕtvych Slovákoch ďaľší šok, 30 Čechov je nezvestných!

NETKY.SK • 17 Október 2014, 11:18 • 2 min
Tragédia v Himalájach: Po mŕtvych Slovákoch ďaľší šok, 30 Čechov je nezvestných!

KÁTHMANDU - Po lavínach v Himalájach sa nedarí nadviazať spojenie s 30 českými horolezcami, uviedol pre Českú televíziu veľvyslanec v indickom Naí Dillí Miloslav Stašek.

slovakia

left justify in out

Nepálske úrady podľa spravodajského servera iDNES.cz uviedli, že doposiaľ našli 27 tiel, žiadny český občan medzi nimi nebol. Dovedna sa v Nepále v súčasnosti nachádza viac než 80 Čehov. "O niektorých vieme, že sú niekde v okolí Annapurny, vlastne v oblasti, kde došlo k tomu nešťastiu. Ale nie je potvrdené, že boli nájdení záchranárskymi tímami," spresnil veľvyslanec pre Český rozhlas.
      

Podľa agentúry AP je v oblasti naďalej nezvestných zhruba 70 ľudí. Nepálske úrady vo štvrtok potvrdili smrť dvoch Slovákov a troch nepálskych horských vodcov, ktorí boli nezvestní po lavíne v základnom tábore pod vrchom Dhaulágirí v strednom Nepále.
      

Počet potvrdených obetí snehových víchric a lavín, ktoré postihli strednú časť krajiny tento týždeň, sa zvýšil na 29. Väčšina z nich, vrátane 12 cudzincov, zahynula v oblasti priesmyku Thorang La na obľúbenej okružnej túre okolo masívu Annapurny.
      

Podľa agentúry DPA sa dnes opäť pokračovalo v pátraní po nezvestných horolezcoch. Nepálske úrady informovali, že pátranie obnovili aj v najhoršie postihnutých okresoch Manang a Mustang po tom, čo sa dnes v ranných hodinách zlepšili poveternostné podmienky. Vo štvrtok sa v týchto oblastiach podarilo zachrániť 133 ľudí. Podľa miestnych predstaviteľov bolo v čase, keď udrela búrka, na túre dovedna 168 ľudí. Je však ťažké potvrdiť presné počty, keďže nepálski horolezci a miestni obyvatelia sa úradom neregistrujú, píše DPA.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies