Poslancov čaká diskusia o ústavnom zákaze vývozu vody

NETKY.SK • 17 Október 2014, 07:48 • 2 min
Poslancov čaká diskusia o ústavnom zákaze vývozu vody

BRATISLAVA – Diskusia o novele ústavy, ktorá zakazuje vývoz vody mimo územia Slovenska, čaká poslancov počas štvrtého dňa 39. schôdze parlamentu.

slovakia

left justify in out

Návrh vládneho Smeru-SD dopĺňa článok 4, ktorý zakotvuje, že nerastné bohatstvo, jaskyne, podzemné vody, prírodné liečivé zdroje a vodné toky sú vo vlastníctve Slovenskej republiky. Po novom do článku pribudne odsek, ktorý deklaruje, že vodu odobratú z vodných útvarov na území Slovenskej republiky nie je možné cezhranične prepravovať dopravnými prostriedkami alebo potrubím. Výnimka zo zákazu bude možná len v prípade cezhraničnej humanitárnej pomoci a pomoci v núdzových stavoch. Zákaz vývozu sa nevzťahuje na prírodnú a minerálnu vodu balenú do fliaš.


Opozícia v prvom čítaní za novelu nehlasovala. Opoziční poslanci návrhu vyčítali nejednoznačnosť a politický marketing. Po štvrtkových rokovaniach Smer-SD a opozícia smerujú k dohode o ústavnej ochrane vody, čo pre agentúru SITA povedal predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník po rokovaní zástupcov poslaneckých klubov. „Novela ústavy sa má doplniť aj o povinnosť štátu starať sa a zveľaďovať nerastné bohatstvo a využívať ho v prospech občanov SR. Ide napríklad o zlato, striebro, kovy, rudy,“ vysvetlil. Vo vykonávacích zákonoch, predovšetkým v banskom, by sa malo podľa Kaníka v prípade ťažby nerastov zakotviť, aby mali z ťažby prospech samosprávy, na území ktorých sa ťažba vykonáva. „Nerastné bohatstvo sa nemá ťažbou drancovať,“ dodal. 


Pokiaľ budú zapracované návrhy, na ktorých sa vo štvrtok dohodli všetci zástupcovia klubov, mal by podľa Kaníka návrh prejsť. Poslanci hľadali jednoznačný text ústavy o vývoze pitnej vody. "Pôvodný text hovoril, že ústavou bude garantovaný vývoz. Našla sa jednoznačná formulácia. Výnimkou bude osobná spotreba, aby sa nestalo, keď niekto pôjde na dovolenku, že ho vrátia z hraníc s bandaskou vody,“ uviedol Kaník. 

 

V piatok sa hlasovať nebude, navrhla to ešte vo štvrtok podpredsedníčka parlamentu Jana Laššáková (Smer-SD) a plénum jej návrh odobrilo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies