USA kritizujú Turecko za neochotu pomôcť Kurdom pri obrane Kobané

NETKY.SK • 8 Október 2014, 09:42 • 2 min
USA kritizujú Turecko za neochotu pomôcť Kurdom pri obrane Kobané

WASHINGTON - Washington je znepokojený neochotou Turecka zasiahnuť proti extrémistom z organizácie Islamský štát (IS), ktorí útočia na prevažne kurdské mesto Kobané, ležiace na sýrskej strane hraníc s Tureckom. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Sme čoraz väčšmi znepokojení skutočnosťou, že Turecko otáľa a nekoná, aby zabránilo masakru, ktorý sa odohráva len zhruba kilometer a pol od jeho hraníc," uviedol pre denník New York Times vysokopostavený predstaviteľ americkej vlády.

 

Militanti z Islamského štátu podľa amerických predstaviteľov nemajú ďaleko k dobytiu Kobané, ktoré na zemi bránia len kurdské Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG), a to aj napriek pomerne častým náletom amerických vzdušných síl na pozície extrémistov. 

 

"Po všetkých tých plamenných rečiach o humanitárnej katastrofe v Sýrii si (Turci) vymýšľajú dôvody, prečo nemôžu konať, aby zabránili ďalšej katastrofe. Takto by sa členský štát NATO, keď rovno na jeho hraniciach vládne hotové peklo, správať nemal," uviedol ďalej predstaviteľ americkej administratívy.

 

Americký predstavitelia dôvody nečinnosti Turecka odmietajú, pričom tureckú požiadavku na vytvorenie bezletovej zóny nad severom Sýrie označili za nezmyselnú, keďže v uvedenej oblasti podnikajú časté nálety aj vzdušné sily Spojených štátov.      

 

Podľa hovorkyne amerického ministerstva zahraničných vecí Jen Psakiovej šéf americkej diplomacie John Kerry od pondelka už dvakrát telefonoval s tureckým premiérom Ahmetom Davutoglum a vyzýval ho, aby Turecko proti Islamistom v okolí Kobané vojensky zasiahlo.

 

Neochotu Turecka pomôcť Kurdom v Kobané možno podľa agentúry DPA pripísať aj skutočnosti, že YPG má väzby na Stranu kurdských pracujúcich (PKK) v Turecku, ktorú nielen Ankara, ale aj Spojené štáty a Európska únia pokladajú za teroristickú organizáciu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies