Na strane sýrskych Kurdov bojuje aj Američan

NETKY.SK • 3 Október 2014, 12:45 • 2 min
Na strane sýrskych Kurdov bojuje aj Američan

BEJRÚT/CHICAGO - Bývalý vojak americkej armády sa stal príslušníkom kurdských Oddielov ľudovej sebaobrany (YPG), ktoré na severe Sýrie bojujú proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej ide o ojedinelý prípad, keď sa občan USA zapojil do boja proti extrémistom v Sýrii.

slovakia

left justify in out

Že Jordan Matson z amerického štátu Wisconsine sa stal príslušníkom YPG, potvrdil vo štvrtok aj hovorca YPG. Dodal, že Američan bojuje v oblasti Džazá na severovýchode Sýrie, kde sa odohrávajú prudké boje medzi YPG a IS. Matsonova matka odmietla prípad svojho syna komentovať. Americká armáda informovala, že Jordan Matson zo Sturtevantu v armáde pôsobil od mája 2006 do novembra 2007 a dosiahol hodnosť slobodníka. 
      

Podľa amerických predstaviteľov sa do Sýrie vydalo asi 100 Američanov, aby sa tam pridali k povstaleckým skupinám, ktoré bojujú proti režimu Bašára Asada. Medzi týmito skupinami sú aj extrémisticky orientované, ako napríklad Islamský štát, ale aj americkou vládnou podporované povstalecké zoskupenia či Front an-Nusra napojený na teroristickú sieť al-Káida.
      

Bezpečnostná rada OSN minulý týždeň deklarovala, že všetky krajiny by mali účasť svojich občanov v zahraničných bojových jednotkách považovať za závažný trestný čin. Spojené štáty nemajú osobitnú právnu úpravu, ktorá by jednotlivcom bránila pripojiť sa k bojujúcim cudzím jednotkám a trestala to, ale platia tam protiteroristické zákony slúžiace na stíhanie Američanov slúžiacich v armádach druhých štátov.
      

Kurdské YPG v Spojených štátoch nepovažujú za teroristickú organizáciu. YPG však majú tesné väzby s Stranou kurdských pracujúcich (PKK) v Turecku, ktorá je na zozname teroristických skupín v USA i v EÚ. Kurdi v Sýrii a Iraku sa stali de facto spojencami Spojených štátov, ktoré vedú medzinárodnú koalíciu v boji proti IS, a to v oboch spomínaných krajinách. Jordan Matson sa pred dvoma mesiacmi prostredníctvom sociálnej siete Facebook spojil so svojím priateľom, ktorého informoval, že má v pláne pripojiť sa k "súkromnej armáde" bojujúcej proti IS. 
      

Priateľovi Caronovi sa opäť ozval 16. septembra, keď mu už oznamoval: "Hej, šéfe, idem do Sýrie". Tento týždeň sa na jeho stránke, prístupnej len pre priateľov, objavil oznam, že už je v Sýrii a bojuje "za YPG proti IS". 

 

"Som v poriadku," ubezpečoval napriek tomu, že - ako sa priznal - pred niekoľkými dňami dostal zásah v šesť hodín trvajúcej prestrelke s islamistami.

 

YPG v septembri informovali, že v dva týždne trvajúcej bitke o mesto Džazá, kde podľa všetkého je aj Matson, prišli o 35 mužov, pričom však kurdské sily údajne usmrtili stovky bojovníkov IS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies