Kaník prerušil zbieranie podpisov na odvolanie premiéra, stále si verí

NETKY.SK • 30 September 2014, 10:04 • 2 min
Kaník prerušil zbieranie podpisov na odvolanie premiéra, stále si verí

BRATISLAVA - Predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník dočasne prerušil zbieranie podpisov, ktoré potrebuje na iniciovanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR (NR) s cieľom vysloviť nedôveru premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) za jeho postoje ku konfliktu na Ukrajine. Dôvodom pauzy boli udalosti v jeho materskej strane. So zbieraním podpisov chce pokračovať tento týždeň.

slovakia

left justify in out

"Máme asi 20 podpisov. Samozrejme, že na ich zbieranie má vplyv dianie v SDKÚ-DS a aj konkurenčné nazeranie na akúkoľvek iniciatívu kolegov z pravicových strán. To sa nedá eliminovať. Ale aby sa SR nestala trójskym koňom ruských záujmov, je to potrebné a bolo by chybou pozerať, kto s iniciatívou prišiel," myslí si Kaník. On sám verí, že sa podarí zjednotiť opozíciu v tejto veci tak, ako ju spojilo vyradenie desiatky návrhov z programu poslednej riadnej schôdze parlamentu. "Jednota vždy prináša efekt," deklaroval.

 

Na to, aby predseda parlamentu musel zvolať mimoriadne rokovanie pléna, je potrebných 30 podpisov. Ak to Kaník splní, snemovňa zasadne do siedmich dní. Pri návrhu na odvolanie člena vlády sa program rokovania neschvaľuje, schôdza sa teda konať musí.

 

Po tom, ako Kaník ohlásil ambíciu vyzbierať podpisy na odvolanie premiéra, sa k tomu niektorí opoziční predstavitelia postavili skepticky. "Predpokladám, že pán Kaník vie, že takáto vážna vec sa musí prerokovať najskôr na úrovni predsedov strán," odkázal pred týždňom Pavol Abrhan (KDH). Podobne zmýšľal aj László Solymos (Most-Híd). "Hovoril som o tom s pánom Kaníkom len letmo. Ja osobne si nemyslím, že by sme mali odvolávať premiéra. Je to vážna vec, musí byť na tom zhoda," upozornil.

 

Kaník je presvedčený, že Fico škodí záujmom Slovenska, keď sa v ukrajinskom konflikte stavia na stranu Ruska. "Slovensko sa ešte nikdy nenachádzalo v takom vážnom bezpečnostnom ohrození. Osoba, ktorá obhajuje záujmy Ruska viac ako záujmy Slovenska, ohrozuje našu národnú bezpečnosť," vyhlásil.

 

Predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) Kaníkovu iniciatívu okomentoval slovami, že opozícia znervózňuje ľudí. "Návrh podáva Ľudovít Kaník, poslanec strany nad hrobom, strany, ktorá sa štiepi a bojuje o to, kto má kľúče od miešačky," odkázal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies