KDH teší, že si Fico osvojil jeho nápad obmedziť funkcionárom plat

NETKY.SK • 24 September 2014, 15:02 • 2 min
KDH teší, že si Fico osvojil jeho nápad obmedziť funkcionárom plat

BRATISLAVA - Kresťanských demokratov teší, že sa premiér Robert Fico (Smer-SD) chystá obmedziť poslancom Národnej rady SR plat, pokiaľ zastávajú aj iné verejné funkcie.

slovakia

left justify in out

Pripomínajú, že oni sami sa už neraz pokúsili obmedziť plat verejným funkcionárom sediacim na viacerých stoličkách. Ich návrhy však cez Smer-SD v parlamente neprešli. Návrh KDH na obmedzenie platu je aj na programe mimoriadnej schôdze, ktorá by sa mala konať ešte dnes.
     

Šéf klubu kresťanských demokratov Pavol Zajac pripomína, že hnutie by chcelo dosiahnuť najmä princíp jeden mandát stačí. Teda aby verejný funkcionár mohol zastávať len jednu verejnú funkciu. Keďže na to ale nie je v súčasnosti politická vôľa, radi by regulovali aspoň plat z viacerých verejných funkcií. Podľa ich návrhu by verejný funkcionár mohol brať len jeden plat, ostatné funkcie by platené nemal. Či podporia návrh vlády Zajac zatiaľ povedať nevedel, potrebujú ho vidieť.
     

Návrh novely zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov z dielne Úradu vlády SR je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Počíta s tým, že poslanci NR SR, ktorí sú aj starostovia, primátori, šéfovia krajov či poslanci krajských zastupiteľstiev, by v budúcnosti mohli dostávať v plnej výške iba jeden plat. Za výkon každej ďalšej funkcie by mohli dostávať plat najviac v sume minimálnej mzdy. Rovnaká podmienka by mala platiť aj pre posty hlavného kontrolóra, štatutára alebo člena štatutárneho orgánu verejnoprávnej inštitúcie alebo právnickej osoby zriadenej subjektom verejnej správy.
     

Zmeny sa majú dotknúť aj poslancov zastupiteľstiev VÚC, ktorí sú zároveň starostami alebo primátormi. Tí by podľa návrhu novely zákona mali v plnej výške poberať len plat starostu alebo primátora. Odmenu za výkon funkcie poslanca zastupiteľstva by bola najviac do sumy minimálnej mzdy. Návrh sa nemá vzťahovať na poslancov obecných zastupiteľstiev a mestských zastupiteľstiev, ktorí nepoberajú za výkon tejto funkcie mzdu alebo plat.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies