Koordinátor EÚ pre boj proti terorizmu hovorí o 3000 džihádistoch z Európy

NETKY.SK • 24 September 2014, 11:09 • 2 min
Koordinátor EÚ pre boj proti terorizmu hovorí o 3000 džihádistoch z Európy

BRUSEL - Počet džihádistov pôvodom z krajín EÚ, ktorí odišli bojovať do Sýrie a Iraku, sa zvyšuje. V súčasnosti na strane radikálnych moslimských skupín bojuje okolo 3000 Európanov, tvrdí koordinátor EÚ pre boj proti terorizmu Gilles de Kerchove.

slovakia

left justify in out

V správe uverejnenej v utorok De Kerchove upozornil, že v júli bolo v táboroch militantných skupín v Sýrii a Iraku okolo 2000 európskych bojovníkov. De Kerchove, ktorý funkciu hlavného koordinátora EÚ pre boj proti terorizmu zastáva od septembra 2007, naznačil, že za nárastom európskych džihádistov stoja úspechy Islamského štátu (IS), ktorý v priebehu leta získal významné územné zisky v Sýrii a na severe Iraku a na dobytých územiach vyhlásil kalifát.
      

"Prúd bojovníkov sa nezastavil. Je pravdepodobné, že vplyv na to malo vyhlásenie kalifátu. Môj odhad je, že máme do činenia s počtom asi 3000 európskych džihádistov, ktorí odišli bojovať do Sýrie a Iraku. Podľa údajov spravodajských služieb z členských štátov únie pochádzajú títo bojovníci predovšetkým z Francúzska, Británie, Nemecka, Belgicka, Holandska, Švédska a Dánska. Sú však medzi nimi aj ochotníci prichádzajúci zo Španielska, Talianska, Írska a Rakúska."
      

Podľa rovnakých zdrojov sa doteraz okolo 20-30 percent európskych občanov bojujúcich v Sýrii či Iraku vrátilo do krajiny svojho pôvodu. Časť z nich sa dokázala vrátiť do normálneho života, mnohí trpia posttraumatickým vojnovým stresom, a časť z nich - tí, ktorí boli ovplyvnení radikálnou islamskou ideológiou - predstavuje hrozbu pre spoločnosť.
      

De Kerchove zdôraznil, že je výzvou pre každý členský štát EÚ, aby sa vyrovnal s navrátilcami z tohto frontu, aby posúdil mieru rizika a nebezpečenstva každého z nich a našiel vhodnú odpoveď, ako s bývalými bojovníkmi džihádu naložiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies