Slovenské elektrárne začali s generálnou odstávkou druhého bloku EMO

NETKY.SK • 21 September 2014, 10:06 • 2 min
Slovenské elektrárne začali s generálnou odstávkou druhého bloku EMO

BRATISLAVA - Druhý mochovecký jadrový blok je nateraz mimo prevádzky. Slovenské elektrárne (SE) totiž na druhom bloku Atómovej elektrárne Mochovce (EMO) vykonávajú plánovanú generálnu odstávku.

slovakia

left justify in out

"Ide o trinástu odstávku, tentoraz aj s úplným vyvezením paliva a vnútroreaktorových častí reaktora,“ informovala hovorkyňa Slovenských elektrární Janka Burdová.

 

Práve prebiehajúca generálna odstávka bude o niekoľko dní dlhšia ako je to pri strednodobých odstávkach zvykom. Elektrárne totiž vyvezú všetko palivo a vnútroreaktorové časti z tlakovej nádoby kvôli zdrenážovaniu reaktora, pretože sa bude pridávať ďalší systém na chladenie aktívnej zóny reaktora. "Okrem týchto činností prebehne údržba rôznych zariadení elektrárne, čerpadiel, armatúr, nádrží, elektrických rozvodní a meracích systémov. Investičné projekty realizované počas odstávky sa týkajú najmä opatrení na zvládnutie ťažkých havárií, ako aj postfukušimských opatrení,“ dodala Burdová. 

 

Po zavezení nového paliva, ukončení montáže reaktora a plánovaných údržbových prácach na systémoch a zariadeniach a ich odskúšaní bude po opätovnom nahriatí bloku nasledovať tlaková skúška primárneho okruhu. "Odstávka sa ukončí opätovným prifázovaním generátora k elektrickej sieti,“ konštatovala Burdová. 

 

Druhý blok elektrárne v Mochovciach dodáva elektrickú energiu do siete od konca roka 1999. Hrubý výkon jadrového bloku bol v roku 2008 zvýšený z 440 na 470 megawattov. Mochovecký blok vyrobí ročne vyše tri tisíc gigawatthodín elektrickej energie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies