Situácia na Ukrajine: Kyjev a proruskí separatisti si vymenili zajatcov

NETKY.SK • 20 September 2014, 15:17 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Kyjev a proruskí separatisti si vymenili zajatcov

MOSKVA/MINSK - Proruskí separatisti a zástupcovia Kyjeva dnes v Minsku podpísali memorandum o realizácii programu na urovnanie situácie v oblasti konfliktu na východnej Ukrajine. Informovala o tom dnes agentúra Ukrinform.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

20:19 - Kyjev a proruskí separatisti si vymenili zajatcov

Proruskí povstalci a ukrajinská armáda si dnes večer vymenili po 38 zajatcov. Výmena sa uskutočnila na mieste vzdialenom asi 30 kilometrov od Donecka, informovala agentúra RIA Novosti. Predsedníčka výboru pre výmenu vojnových zajatcov a utečencov Darja Morozovová pre RIA Novosti uviedla, že ukrajinská strana "sústavne dodáva menej zajatcov na výmenu", preto v nedeľu Kyjev proruským silám odovzdá ešte 27 zajatcov.
      

Výmena zajatcov vo formáte všetkých za všetkých je zakotvená v dohode o urovnaní konfliktu na východe Ukrajiny, ktorú zainteresované strany podpísali pred dvoma týždňami v bieloruskom Minsku. Dohoda v prvom rade predpokladá prímerie, ktoré sa - s výnimkou ojedinelých incidentov - vo všeobecnosti dodržiava. 

 

Účastníci konfliktu v noci nadnes v Minsku pod dohľadom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) podpísali memorandum, na základe ktorého by malo dnes napríklad dôjsť k vytvoreniu 30 kilometrov širokej nárazníkovej zóny pozdĺž styčnej línie. Podľa dostupných informácií sa v teréne zatiaľ neobjavili náznaky realizácie tohto záväzku.
      

Obe strany sa v dokumente opäť zaviazali k prímeriu. Dohodli sa, že jednotky znepriatelených strán zostanú na pozíciách, ktoré zaujímali 19. septembra. Tretí bod memoranda hovorí o zákaze použitia všetkých druhov zbraní a zákaze útočných akcií. Memorandum predpokladá aj zákaz preletov bojového letectva nad bezpečnou zónou na Ukrajine. Zákaz sa týka aj zahraničných lietadiel - výnimku tvoria len stroje patriace OBSE.  
      

Bezpečná zóna je definovaná ako oblasť široká 30 kilometrov. Vznikne tak, že obe strany stiahnu svoju ťažkú bojovú techniku do vzdialenosti 15 kilometrov od styčnej línie, vysvetlila agentúra RIA Novosti. Obe strany sa dohodli, že budú pokračovať vo výmene zajatcov, a súhlasili aj s odsunom všetkých zahraničných žoldnierov zo zóny konfliktu. Memorandum začalo platiť v okamihu podpísania, niektoré body, napríklad rozmiestnenie pozorovateľov OBSE či odsun ťažkej techniky, musia byť zrealizované do 24 hodín od podpísania dokumentu.

 

 

19:07 - Breedlove: Prímerie na Ukrajine je len na papieri

Najvyšší veliteľ NATO v Európe, generál amerického letectva Philip Breedlove, dnes povedal, že nemá veľkú dôveru v prímerie medzi Ukrajinou a proruskými militantmi bojujúcimi na východe krajiny. Informovala o tom agentúra AP. Breedlove povedal novinárom v litovskom Vilniuse, že septembrová dohoda je "prímerím len podľa názvu". Vyhlásil, že úrovne násilností, vrátane kusov delostreleckej munície vystrelenej v posledných dňoch, sú rovnako vysoké ako pred platnosťou prímeria. Americký generál podľa vlastných slov dúfa, že ohlásená dohoda na vytvorenie nárazníkovej zóny medzi vojskami ukrajinskej vlády a proruskými ozbrojencami dokáže stabilizovať situáciu. Breedlove je vo Vilniuse na stretnutí vojenských veliteľov NATO, ktorí rokujú o viacerých otázkach, vrátane situácie na Ukrajine a vzťahoch s Ruskom.

 

18:19 - Ukrajinský minister obrany obvinil Rusko z použitia taktických jadrových zbraní

Ruské ministerstvo obrany dnes rozhodne odmietlo tvrdenia ukrajinského ministra obrany Valerija Heleteja, ktorý Rusko obvinil z použitia taktických jadrových zbraní počas bojov o kontrolu nad letiskom v Luhansku na východe Ukrajiny. Vo vyhlásení zverejnenom ruským rezortom na sociálnej sieti Facebook sa sarkasticky konštatuje, že ukrajinský minister by si mal zopakovať kurz pre začínajúcich vojakov, v ktorom sa na prvých hodinách preberajú charakteristické znaky jadrového výbuchu a dôsledky použitia jadrových zbraní. 
      

Ruský rezort podľa agentúry ITAR-TASS vo svojom vyhlásení dokonca špekuluje, že ukrajinský minister bol pod vplyvom "zázračného elixíru", ktorý užil počas návštevy v Poľsku a ktorý mal údajne vplyv na jeho slová. V komentári ruského ministerstva sa ďalej - už vo vážnom tóne - uvádza, že Heletejove snahy zvaliť neúspech "trestnej operácie" vládnych síl na východe Ukrajiny na aktivity ruských jednotiek "sa už začínajú podobať na paranoju". "Preto to nikto z adekvátnych ľudí už ani neberie vážne," uvádza sa vo vyhlásení.
     

Niekoľko ukrajinských médií dnes citovalo Halatejevo vyhlásenie pre jedného z novinárov, ktorí ho sprevádzali počas návštevy v Poľsku. Heletej tvrdil, že ruské ozbrojené sily vypálili na luhanské letisko najmenej dva granáty s jadrovými hlavicami, ktoré vystrelili zo samohybného mínometu 2S4 Tuľpan. Práve z toho dôvodu sa ukrajinskí vojaci potom museli stiahnuť z luhanského letiska. "Údery mali takú silu, že úplne zničili výškové budovy - od prvého po piate poschodie," vyhlásil Heletej. Heletejov poradca Oleksandr Daniľuk dnes popoludní podľa agentúry Ukrinform poprel, že Rusko proti ukrajinským vojakom na Donbase použilo jadrové zbrane. Dodal však, že v oblasti sa nachádzajú delostrelecké systémy, ktoré sú schopné vypáliť jadrovú muníciu.

 

17:41 - Dvorkovič: Rusko nepripravuje reakciu na sankcie Západu

Rusko zatiaľ nepracuje nad reakciou na nový balík sankcií, ktoré naň nedávno uvalili západné štáty kvôli údajnému zasahovaniu Ruska do konfliktu na Ukrajine, uviedol dnes v Soči podpredseda ruskej vlády Arkadij Dvorkovič.
      

"Táto otázka sa zatiaľ neposudzovala. Teraz to nie je priorita," uviedol Dvorkovič vo vystúpení na medzinárodnom investičnom fóre v čiernomorskom letovisku Soči. Ruský minister ekonomického rozvoja Alexej Uľukajev dnes v Soči skonštatoval, že odvetné opatrenia za západné sankcie by boli kontraproduktívne. Vyslovil sa v tejto súvislosti skôr za podporu tých ruských firiem a odvetví, ktorých sa sankcie dotýkajú. Uľukajev podľa vlastných slov neočakáva, že by Západ na Rusko uvalil ďalšie sankcie, čím - podľa agentúry Reuters - naznačil pokrok smerom k ukončeniu obchodnej vojny. Súčasne však upozornil, že už platné sankcie budú v roku 2015 zrušené "len sotva". vyslovil predpoklad, že negatívne dôsledky sankcií Rusko naplno pocíti v rokoch 2016 a 2017.

 

17:11 - Danacko: Majdan nič nezmenil, naďalej na Ukrajine vládne korupcia

Ani niekoľko mesiacov po ukončení protivládnych protestov sa na Ukrajine nič nezmenilo. "Tak, ako tu bola korupcia, tak je tu aj naďalej. Je to systém a ten sa po odchode Viktora Janukovyča nezmenil," konštatoval pre TASR Ivan Danacko.
      

Ten sa zúčastnil na Majdane a od 21. mája protestuje pred budovou Zakarpatskej oblastnej štátnej administratívy v Užhorode proti rodinkárstvu a klientelizmu. Bol tam aj v čase minulotýždňovej návštevy šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka na Ukrajine. Ako povedal slovenským novinárom, s protestmi najskôr začal sám, postupne sa k nemu pridali ďalší a sú dni, keď sa ich tam zíde okolo 200 až 300. Nepáči sa im, že sa vo vedení administratívy striedajú traja bratia z jednej rodiny. Pri moci sú od roku 1989 a miestni im hovoria "kniežatá Zakarpatska".
      

Podľa Danacka sú zo situácii po Majdane mnohí bežní ľudia sklamaní. Myslí si, že pokiaľ do vlády a parlamentu neprídu noví ľudia, tak naďalej bude v krajine prekvitať korupcia. "A na to je potrebné, aby sa do parlamentu dostalo aspoň 70 percent normálnych obyčajných ľudí a aby si ich nikto nekúpil. V parlamente je aj po odchode Janukovyča naďalej tá istá banda, ako bola doteraz. A súčasní predstavitelia chcú zostať pri moci, kradnúť a naďalej ničiť svoj národ," prízvukoval.
     

 Upozornil, že ľudia prišli na Majdan hlavne pre zmenu systému. "Bol som tam 19. a 20. februára, keď sa strieľalo do protestujúcich. Videl som na vlastné oči, ako tam vtedy ľudí vraždili a my sme mali v rukách iba palice. Lenže nič z toho, za čo sme protestovali, sa nezmenilo, ľudia zomreli, teraz zomierajú na východe a nič sa nemení. Na čo tam potom tí všetci ľudia zahynuli?" zamyslel sa.
      

Poukázal tiež na to, že do dnešného dňa sa tieto tragické udalosti v centre Kyjeva, kde prišlo o život vyše 100 demonštrantov a príslušníkov bezpečnostných síl, nevyšetrili. "Nevieme, kto do nás strieľal, či to boli Janukovyčovi ľudia, alebo tí zo súčasnej vlády. Žiaden človek nebol odsúdený. Myslím si však, že to vedia, ale to taja," poznamenal Danacko.
      

Podľa neho nič nevyrieši ani to, ak sa krajina dostane do Európskej únie. Za dôležité považuje nastolenie nového systému a zákonov. "Súdy, prokuratúra aj polícia sú skorumpovaní. Vládne tu rodinkárstvo, ak niečo spácha niekto z rodiny, tak sa nič nedeje. Ale ak niečo spraví obyčajný človek, tak ho zatvoria. Môže tu na budovách visieť vlajka EÚ alebo nejaká iná, ale všetko ostane po starom, pokiaľ sa nezmení celý systém," konštatoval.

13:31 - Rusko na Ukrajinu vypravilo tretí konvoj s humanitárnou pomocou

Do mesta Doneck na východe Ukrajiny dorazil dnes v poradí tretí konvoj s humanitárnou pomocou z Ruska, informovali ruské i ukrajinské tlačové agentúry. Ihneď po príjazde do mesta vzali konvoj pod ochranu proruskí separatisti. Hovorca Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) pre agentúru Ukrinform vyhlásil, že ukrajinské vedenie nemá žiadne informácie o náklade, ktorý ruské kamióny doviezli. Podľa RIA Novosti kamióny doviezli vodu, potraviny, generátory a najmä lieky.
      

Agentúra Interfax spresnila, že konvoj pozostávajúci z asi 200 nákladných áut prešiel cez rusko-ukrajinské hranice bez povolenia ukrajinských úradov. Na margo chýbajúcej kontroly na hraniciach hovorca RNBO vysvetlil, že ukrajinskí pohraničníci nemajú pod kontrolou hraničný priechod Izvarine, kadiaľ humanitárny konvoj - zámerne - prechádzal. Dodal, že Rusko informovalo Kyjev o svojom zámere dopraviť na Ukrajinu humanitárnu pomoc "len neoficiálne". Prvá časť konvoja sa po vyložení nákladu v Donecku už medzičasom vydala na cestu k ruským hraniciam, informovala agentúra RIA Novosti.

 

 

 

11:14 - Štadión Šachťaru Doneck poškodili aj napriek prímeriu delostrelecké granáty

Štadión futbalistov Šachťaru Doneck poškodili v piatok podvečer delostrelecké granáty. Stalo sa tak aj napriek tomu, že medzi bojujúcimi stranami na východe Ukrajiny vládne oficiálne prímerie.
      

"V piatok dopadli do bezprostrednej blízkosti štadióna Donbass Arena dva delostrelecké granáty. Výsledkom výbuchu bolo poškodenie severovýchodnej tribúny. Personál štadióna bol evakuovaný do bezpečia, nikto neutrpel zranenia," uvádza sa vo vyhlásení Šachťaru pre agentúru Reuters. Výstavba 52-tisícovej Donbass Areny, ktorá hostila zápasy EURO 2012, stála majiteľa doneckého klubu Rynata Achmetova pred piatimi rokmi 320 miliónov eur.

 


      

Pred troma týždňami delostrelecké granáty výrazne poškodili tréningové centrum Šachťaru, keď jeden z nich úplne zničil prvé poschodie hlavnej budovy a ten druhý zanechal výrazné stopy na posilňovni a regeneračnej miestnosti. Ozbrojené konflikty na východnej Ukrajine medzi domácimi vojakmi a proruskými separatistami trvajú už niekoľko týždňov. Šachťar z toho dôvodu opustil Doneck a presťahoval sa do Kyjeva, domáce zápasy hráva v Ľvove.

 

 

 

07:02 - Medvedev: Rusko nechce uzavretú ekonomiku

Rusko sa nechce uzavrieť pred globálnou ekonomikou. Vyhlásil to dnes premiér Dmitrij Medvedev a upozornil Západ, že jeho snahy o izoláciu alebo ignorovanie takej veľkej mocnosti, akou je Rusko, sú nemožné. Informoval o tom portál Business Times.
      

Rusko podľa premiéra Medvedeva "nezmení svoj kurz" a reči o základných zmenách modelu rozvoja ruskej ekonomiky a vytvorenie takzvanej uzavretej ekonomiky označil za nevhodné a nepotrebné. "Naša krajina také hospodárstvo nepotrebuje. Nikto nepotrebuje takú ekonomiku," vyhlásil. "Naše priority zostávajú nezmenené. Nezmeníme kurz," povedal Medvedev v prejave na konferencii investorov v čiernomorskom prístave Soči.
      

Na záver ruský premiér Medvedev odkázal Bruselu a Washingtonu, že musia vziať do úvahy záujmy jadrovej veľmoci, ako Rusko je, a dodal, že niektoré západné štáty akosi zabudli na skutočnosť, že aj Rusko má svoje národné záujmy.

 

img

 

06:40 - roruskí separatisti a predstavitelia Kyjeva podpísali memorandum o prímerí

Proruskí separatisti a zástupcovia Kyjeva dnes v Minsku podpísali memorandum o realizácii programu na urovnanie situácie v oblasti konfliktu na východnej Ukrajine. Informovala o tom dnes agentúra Ukrinform.

 

Memorandum má deväť bodov, spresnila agentúra RIA Novosti. Jeho popísanie je výsledkom trojstranného rokovania kontaktnej skupiny, ktoré sa za účasti proruských separatistov, ako aj zástupcov Kyjeva a Moskvy konalo od piatku v bieloruskom hlavnom meste Minsk.
      

Obe strany sa v dokumente zaviazali k prímeriu. Dohodli sa, že jednotky znepriatelených strán zostanú na pozíciách, ktoré zaujímali 19. septembra. Tretí bod memoranda hovorí o zákaze použitia všetkých druhov zbraní a zákaze útočných akcií. Memorandum predpokladá aj zákaz preletov bojového letectva nad bezpečnou zónou na Ukrajine. Zákaz sa týka aj zahraničných lietadiel - výnimku tvoria len stroje patriace Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). 
      

Bezpečná zóna je definovaná ako oblasť široká 30 kilometrov. Vznikne tak, že obe strany stiahnu svoju ťažkú bojovú techniku do vzdialenosti 15 kilometrov od styčnej línie, vysvetlila agentúra RIA Novosti. Obe strany sa dohodli, že budú pokračovať vo výmene zajatcov, a súhlasili aj s odsunom všetkých zahraničných žoldnierov zo zóny konfliktu.       
      

Memorandum začalo platiť v okamihu podpísania, niektoré body, napríklad rozmiestnenie pozorovateľov OBSE či odsun ťažkej techniky, musia byť zrealizované do 24 hodín od podpísania dokumentu. Prímerie platí od 5. septembra, vo všeobecnosti sa dodržiava, aj keď sporadicky dochádza k jeho porušovaniu. Vzhľadom na to je ukrajinská armáda stále v bojovej pohotovosti.
      

Predseda parlamentu samozvanej Luhanskej ľudovej republiky Alexej Kariakin pre agentúru BELTA uviedol, že o osobitnom štatúte Donbasu sa nerokovalo - napriek tomu, že to bola jedna z hlavných tém schôdzky. Ukrajinský prezident Petro Porošenko súhlasil s uzavretím prímeria s proruskými separatistami po tom, ako sa im podarilo zvrátiť dovtedy úspešný postup ukrajinskej armády, ktorá v prudkých bojoch utrpela veľké straty. Kyjev, ale aj jeho západní partneri tvrdia, že za dobytím území kontrolovaných donedávna ukrajinskou armádou je aj Rusko, ktoré povstalcom údajne dopravilo zbrane a poskytlo viac než 1000 vojakov. Rusko však naďalej rozhodne odmieta, že by sa nejakým spôsobom zapojilo do vývoja udalostí na východe Ukrajiny.

 

06:35 - edzi vládnymi silami a separatistami vznike nárazníková zóna

Proruskí separatisti a zástupcovia Kyjeva a Moskvy sa dnes v Minsku dohodli na ďalších opatreniach na  upevnenie krehkého prímeria medzi ukrajinskými jednotkami a protivládnymi oddielmi na východe Ukrajiny. 
      

Prímerie platí od 5. septembra, vo všeobecnosti sa dodržiava, aj keď sporadicky dochádza k jeho porušovaniu. Vzhľadom na to je ukrajinská armáda stále v bojovej pohotovosti. Ukrajina a lídri proruských separatistov sa v Minsku dohodli na stiahnutí všetkých ťažkých zbraní do vzdialenosti 15 kilometrov z oboch strán frontovej línie, informoval v noci nadnes bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma. Vysvetlil, že tak vznikne 30 kilometrov široká nárazníková zóna.
      

Ukrajinský exprezident, ktorý bol zástupcom ukrajinskej vlády na rokovaní kontaktnej skupiny v bieloruskom Minsku, spresnil, že pozorovateľská misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe rozšíri rozsah svojho pôsobenia aj na nárazníkovú zónu pozdĺž celej hranice Ukrajiny s Ruskom. Kučma dodal, že obe strany sa dohodli aj na odsune všetkých zahraničných ozbrojených formácií z ukrajinského územia.
      

Predseda parlamentu samozvanej Luhanskej ľudovej republiky Alexej Kariakin pre agentúru BELTA uviedol, že o osobitnom štatúte Donbasu sa nerokovalo - napriek tomu, že to bola jedna z hlavných tém schôdzky. Ukrajinský prezident Petro Porošenko súhlasil s uzavretím prímeria s proruskými separatistami po tom, ako sa im podarilo zvrátiť dovtedy úspešný postup ukrajinskej armády, ktorá v prudkých bojoch utrpela veľké straty. Kyjev, ale aj jeho západní partneri tvrdia, že za dobytím území kontrolovaných donedávna ukrajinskou armádou je aj Rusko, ktoré povstalcom údajne dopravilo zbrane a poskytlo viac než 1000 vojakov. Rusko však naďalej rozhodne odmieta, že by sa nejakým spôsobom zapojilo do vývoja udalostí na východe Ukrajiny.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies