Islamský štát sa zmocnil kurdských dedín na severe

NETKY.SK • 18 September 2014, 15:42 • 2 min
Islamský štát sa zmocnil kurdských dedín na severe

BEJRÚT - Bojovníci z Islamského štátu sa vo štvrtok zmocnili kurdských dedín a obkľúčili ich mesto na severe Sýrie pri hraniciach s Tureckom.

slovakia

left justify in out

Džihádisti použili ťažké zbrane vrátane tankov a rakiet a obsadili obce v okolí mesta Ajn al-Arab, známeho tiež ako Kobání. Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv uviedla, že do rúk Islamského štátu padlo 21 dedín a extrémisti postupujú ďalej na mesto. "Stratili sme kontakt s mnohými obyvateľmi obcí, ktoré Islamský štát obsadil," uviedol Ocalan Iso, zástupca veliteľa kurdských síl v Kobání. Podľa jeho slov skupina v novo zabratých oblastiach uskutočňuje masakry a unáša ženy. Dodal, že momentálne žiadajú o pomoc iné kurdské skupiny v regióne vrátane Strany kurdských pracujúcich (PKK). Kurdi, ktorí prišli na pomoc z Turecka, prispel k odrazeniu útoku Islamského štátu na Kobání už v júli.

 

Islamský štát sa snaží zriadiť kontrolu nad územím pozdĺž hraníc s Tureckom, aby rozšíril územia, ktoré už ovláda južnejšie v provinciách Rakká a Dajr az-Zaur pri hraniciach s Irakom. Skupina postúpila v auguste západne do severnej provincie Halab, kde obsadila oblasti od horšie ozbrojených skupín bojujúcich proti vládnym silám prezidenta Baššára al-Asada. Okrem častí Sýrii kontroluje Islamský štát aj rozsiahle oblasti na severe Iraku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies